България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Работещи бедни: 41% от българите получават под 1000 лв. заплата

С надписи и табелки не се бори инфлация, бори се с икономика и производство, каза Петър Мишев

20.10.2023 | 08:58 Редактор: Вяра Димова

1427 лева е необходимият чист месечен доход за издръжка на живота на един работещ. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ за третото тримесечие. За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2568 лева.

"2/3 от работещите в България не стигат този доход. Това е тенденция, която продължава устойчиво във времето, което показа, че или доходите не нарастват колко издръжката, или нарастват със същото темпо. Според нашето изследване 41% от хората са под 1000 лв., което означава, че това са работещи бедни", каза икономическият анализатор от КНСБ Петър Мишев в студиото на "България сутрин".

Според него увеличението в началото на 2024 г. ще компенсира доходите от времето на пандемията.

"Хората ще могат да си поемат въздух, въпреки че с тази минимална заплата е далеч от заплата за издръжка. Това трябва да е целта. Заплатата за издръжка трябва да е равна поне на минималните доходи", настоя Мишев.

Пред Bulgaria ON AIR икономическият анализатор обяви, че според изследването около 31% от хората са с над минимума за издръжка.

"Това е изключително малко - дори под 1/3 от работещите. Най-големите разходи са за хранителните стоки. От нашето изследване се вижда, че 20-те базови стоки са нараснали от септември миналата година досега с 15%. Хората казват, че свиват разходите, ползват промоции", коментира той.

По думите му има мерки, които на хартия са добре разписани, но реално не работят.

"С надписи и табелки не се бори инфлацията, бори се с икономика, производство. Да, има успокоение на цените, но са налице съществени фактори, които в международен план съществуват. Някои от продуктите успяха да стабилизират цените. Дори при олиото има лек спад, но за сметка на това има други, които са много нараснали - плодовете, зеленчуците, месото. България е първенец по ръст на свинско месо в целия ЕС", посочи Мишев.

Гледайте целия разговор във видеото.