България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С влак от Париж до Барселона: Българи в европейската кампания за климатична справедливост

Тодор Тодоров: Нужни са нови данъци за производствата, които замърсяват

11.10.2023 | 08:30 Редактор: Росица Николаева

Днес над 100 младежи от Европа, Африка, Латинска Америка и от Азия ще предприемат пътуване с влак от Париж до Барселона, за да поискат "климатична справедливост" от европейските лидери. Сред тях ще има и двама българи, които сдружение "За земята" изпраща.

"Това е европейска кампания. Нарича се "Билет за бъдеще". Нашите двама българи са доброволци-активисти от сдружение "За земята" по темата "Климатични промени и адаптация към тях", информира енергийният експерт от "За Земята" Тодор Тодоров в "България сутрин".

"Той изтъкна, че на този младежки форум различни активисти от целия свят ще обменят опит. "В Барселона ще има фестивал "Фокусирани в бъдещето", където ще имат среща с евродепутати и с други активисти-доброволци за адаптация към климатичните промени. Ние не се борим с климата, а се адаптираме", коментира Тодоров.

На въпрос как това се свързва с протестите у нас за затварянето на топлоцентрали, Тодоров отговори, че целта е да се вземе предвид човешкия фактор за промените в климата.

"Тази кампания "Билет за бъдещето" е част от по-голяма инициатива - нарича се "Замърсителят плаща". Има петиция "Замърсителят плаща". Тя е адресирана към хората, които взимат решения, към политиците", каза гостът на Bulgaria ON AIR.

"Това послание е много ясно за всеки - дори да не си жител на Гълъбово, Стара Загора или Бобов дол. Всички тези атрактивни действия на младежите са подчинени на това мото. Защото винаги се казва - въглищата са национален ресурс в България, имаме евтина енергия от тях. Но не е евтина. Защото замърсителят не плаща. Имаме между 8 - 10 000 смъртни случая от замърсен въздух всяка година", обясни Тодоров.

Гостът заяви, че трябва да има допълнителни данъци към замърсителите. Според него, когато се говори за чиста или евтина енергия, не се споменава задължението да се заплаща замърсяването.

Това се разбира и под понятието "климатична справедливост".

"Уязвимите групи, които са най-засегнати, те са оставени да плащат със здравето и живота си. Освен със намаляването на емисиите, важно е и здравето и животът на хората. Това ще бъде разисквано и на срещата в Барселона. В основата е качеството на човешкия живот", подчерта Тодоров.

Той коментира, че протестите у нас идват и от неразбирането от собствениците, че се носи отговорност за замърсяване. "Когато се постави на везната здравето на хората срещу правото на труд, изборът е труден. Точно за това се дават и средства от ЕС от Фонда за справедлив преход. Те са насочени към въглищните региони точно за трансформация на икономиката", каза Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа