България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Истината е първата жертва на всяка война" - какво е да предаваш от горещата точка

Кореспондентите трябва да са изключително подготвени, подчертаха проф. Валерий Тодоров и Енчо Господинов

10.10.2023 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова

Войната е сериозно нещо. За да може да присъствате и да съхраните живота си в такива обстоятелства - трябва да се спазват много правила. В Русия при първата и втората Чеченска война една от фондациите издаде специален наръчник за журналистите, наричащ се "Гореща точка". В него пише "Нито една публикация не струва вашия живот". Премереният риск, познаването на обстановката, на обичаите са изключително важни в такава ситуация, включително как да действате при такава ситуация - раняване, травма. Това каза журналистът проф. Валерий Тодоров в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че не трябва да се ползват автомобили, които приличат на тези на военните: "Когато виждам как репортери, които не са подготвени, отиват в последния момент на такива места, ми се свира сърцето. Това е сериозно занимание."

"Работата на военния кореспондент е изключително сериозна, изисква се много знание, изисква се сериозна подготовка. Ако погледнем назад в най-близката история - по време на войната във Виетнам той беше средище на хора от ранга на Ориана Фалачи и Уолтър Кронкайт. Ако погледнем безкрайните войни в Близкия изток - в края на 70-те години Бейрут беше мястото, където се събираше елитът на световната журналистика", коментира колегата му Енчо Господинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Тодоров припомни за обстрела срещу Белия дом през 1993 година.

"Тази суматоха по улиците, снайперисти по улиците - никой не може да каже кои бяха тези снайперисти, които стреляха и в едната, и в другата посока. Важно е, когато се работи в екип да се пазят фотографът и операторът. Когато те снимат, гърбът да им е защитен. Когато аз съм снимал в такива ситуации, съм бил с оператор, който познава обстановката, винаги сме един до друг", разкри журналистът.

Самият той е виждал стотици жертви.

"Истината е първата жертва на всяка война, без изключение. Това го има и казано от Хемингуей от Първата световна война, когато като млад репортер отива на фронта в Италия. Има го и в репортажите на Джон Джон Стайнбек за ВСВ. Изисква се много търпение и огромна подготовка. Това, на което сме свидетели в момента, са безкрайните реки от непроверена информация, фалшиви новини, умишлени манипулации в медиите. Това изглежда като демократизиране на професия като нашата. В днешно време всеки може да бъде журналист чрез Facebook", категоричен е Господинов.

По думите му неслучайно всяка година излиза статистика на убитите военни репортери по света, а цифрата расте.

"В такава ситуация войната действа като наркотик, адреналинът се качва и пада усещането за риска. Много трябва да се внимава. На такива места трябва да се изпращат подготвени и познаващи региона. А ръстът на броя на жертви подсказва ескалация на войната. Това са военни престъпления, те са възможни и от едната, и от другата страна. Не е ясно още какви изненади може да поднесе този конфликт. Войната между Израел и Палестина е с много дълбоки исторически корени", обясни проф. Валерий Тодоров.

Енчо Господинов добави, че в една от книгите на писателя Амос Оз е обяснен генезисът на този конфликт: "Той казва, че всички войни между Палестина и Израел приличат на развод в едно семейство. Той е бил професионален войник преди стане писател. Оз казва, че войната е най-ужасното нещо, което може да се види и да се почувства."

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.