България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Уволняват и наказват надзиратели заради протестите и Facebook коментари

"Очакваме среща с правосъдния министър Славов", заяви Ясен Тодоров

09.10.2023 | 08:20 Редактор: Толя Стоянова

Поражда се ново недоволство сред служителите в затворите. Този път то е свързано с  уволнението на младши инспектор Емил Велков. Хората се оплакват и от налагането на натиск върху техните колеги, участващи в протестните демонстрации.

"Имаме 10 човека, които са уволнени и възстановени само в София. Намират се всякакви поводи. Имаме около 50 човека, наказани за Facebook коментари. Повечето от колегите са си обжалили наказанията и съдът ги е отменил. Пускат се и фалшиви новини в медиите. Скоро излезе една новина, че съм погнат от прокуратурата. Нашият офис е даден от министъра на правосъдието, съгласно споразумение, а получих покана в петдневен срок да го освободя. Установих, че дори няма ток. Днес трябва да върнем ключовете", коментира председателят на Синдиката на служителите в затворите Ясен Тодоров в студиото на "България сутрин"

По думите му най-големият проблем е промяната на режима на работа, тъй като са се наложили 12-часови смени, вместо 24-часови.

"Искаме си смесения режим, с който преобладаваха 24-часовите смени. Очакваме министърът на правосъдието да преразгледа този режим. Трябва да се разгледат и обществените поръчки, предадени на прокуратурата", заяви Ясен Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че има подадени няколко искания за среща с министъра на правосъдието Атанас Славов, но служителите в затворите са се срещали само с ресорния зам.-министър Емил Дечев.

На въпроса дали протестите ще продължат, Тодоров отговори, че ще изчакат седмица, след което планират нова демонстрация.

"Очакваме среща с министъра. Днес ще бъде входирано ново искане за среща. Очакваме да упражни контрол върху Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", заяви Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа