Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Ясен Тодоров: Увеличението на заплатите не тушира напрежението сред надзирателите, не искат 12-часови смени

В затвора в София има 17 свободни места, желаещите за тях са 27

04.09.2023 | 21:22 Редактор: Елеонора Танева

Служителите в затворите започнаха да напускат, а за свободните места няма кандидати. Това заяви председател на Синдиката на служителите в затворите в България  Ясен Тодоров в ефира на предаването "Директно".

След редица протести и срещи с парламентарно представени партии и ръководството на Министерството на финансите, от системата успяват да извоюват увеличение на заплатите си. По време на протестите обаче председателят на Софийското дружество към затвора в София е осъмнал със заповед за уволнение. Поводът е именно провеждането на демонстрацията пред Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

"Получен е някакъв сигнал. Не знаем от кого. Не ни беше дадено право да осигурим защита на председателя, нито с наш представител, нито чрез юридическа помощ от адвокат", коментира Тодоров.

По негови думи протестът е бил обявен в общината и е преминал без нарушение от страна на присъстващите. Били са изпратени органи на МВР, които да подпомагат нормалното протичане на протеста.

След увеличението на заплатите, гостът отбелязва, че напрежението в системата продължава. Причината е наложеният им режим на 12-часови смени. Външни експерти казват, че няма наситеност на служителите и тези, които са на работа, не са достатъчно добре обучени. Според Тодоров налагането на новия режим на работа е начин за отклоняване на вниманието от други проблеми.

"Хората започнаха да напускат, а за свободните места няма кандидати. В затвора в София има 17 свободни места, желаещите за тях са 27. Преди 2 години кандидатите бяха около 300 за по-голям брой свободни места", алармира Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
амана
преди 7 месеца
Ами има мераклии за тая работа, ама има филтър за наши хора. А нашите хора искат повече пари. Пример от световното кино -Green mile. И у нас е така. Най-тъпте роднини на нашите хора - за тях са тия служби. Ама колко и да са *** - искат пари. Сигнализирай за неуместен коментар