България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нови филмови заглавия ни изкушават в тазгодишното издание на фестивал "Синелибри"

В София и зрителите на още шест локации в страната ще могат да се насладят на продукциите, обяви Станислава Айви

05.10.2023 | 09:41 Редактор: Вяра Димова

Деветият Международен кино-литературен фестивал "Синелибри" ще изкушава зрителите в столицата и още шест локации в страната в дните между 6 и 29 октомври. С мотото "Метаморфози" фестивалът отбелязва 140 години от рождението на Франц Кафка, една от най-значимите и влиятелни фигури в литературата на XX век. 

"Фестивалът набира все повече сила. За мен е привилегия да виждам как се променя през годините. Тази година за пореден път влизат още повече заглавия, буквално разходили се току-що по червените килими на Венеция и Кан. Филмът, с който откриваме утре, е великолепен - "Клети създания", последният филм на Йоргос Лантимос, в който Ема Стоун прави невероятна роля", разкри кинокритикът Станислава Айви в студиото на "България сутрин".

Освен "Клети създания", сред ярките заглавия са и "Редът на времето", "Страсти в кухнята" и "Звярът".

"Редът на времето" е едно от италианските предложения на Лилиана Кавани. Тя взе почетна награда във Венеция за цялостното си творчество. Сред фаворитите ми са "Страсти в кухнята" - любовно-кулинарна история. "Звярът" е любопитно заглавие. Това е филм, в който изкуственият интелект е много засегнат като тема, действието се развива в три различни години", коментира Айви, която е и част от екипа на фестивала "Синелибри".

Според кинокритика фестивалът "Синелибри" е уникален, защото няма друг такъв само с адаптации на книги

"В голяма част от филмите, които споменах, са докоснати леко от историята от книгата и след това сценаристът е променил много неща. В "Звярът" например е точно така. Там е свободна адаптация. Докато върви фестивалът до 29 октомври, имаме гала събития, тематични вечери, посветени на различни филми", обяви Айви пред Bulgaria ON AIR.

Освен в София, хората могат да гледат "Синелибри" във Варна, Бургас, Пловдив, Габрово, Стара Загора и Велико Търново, стана ясно от думите ѝ.

"Много силно документално кино имаме тази година, много силно биографично кино. Ще имаме и специални гости на фестивала", разкри кинокритикът.

Гледайте целия разговор във видеото.