България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Британци с български корени с пиеса за цар Борис III и героизма на България

Любовта към историята провокира Саша Уилсън и Джоузеф Кълън да направят постановката

04.10.2023 | 07:38 Редактор: Вяра Димова

Британци създават пиеса в памет на цар Борис III, както и ролята му в спасяването на българските евреи. "Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, цар на България" е постановка, в която има и актьори с български корени. Саша Уилсън и Джоузеф Кълън са създатели.

Освен сценаристи, те са и актьори в представлението. Любовта им към историята е причината да насочат вниманието си към личността на Борис III.

"Едно нещо беше много важно за мен, докато писахме постановката. Искахме да разкажем история, случила се извън Великобритания, на британска публика. Израснал съм в Съмърсет в Обединеното кралство, военна зона, където хората са възпитани в духа на британската изключителност - "Ние спечелихме войната!", "Ние победихме лошите!". За да привлечем хората от старите поколения и тези, които не са добре запознати с Европейската история, се опитахме да вкараме британското чувство за хумор в представлението, за да можем да разкажем героичната българска история. Фактът, че със Саша не знаехме за ролята и приноса на България във войната ни мотивира да се опитаме да разкажем на публиката повече за България. Страната ви е постигнала победа, спасявайки българските евреи, и заслужава уважение за постъпката си", коментира Кълън.

Сценаристите трупат информация за живота на Борис III от различни исторически източници, за да успеят да представят фигурата му достатъчно автентично. Кълън изпълнява ролята на Борис III в постановката. Той осъзнава голямата отговорност, която носи, пресъздавайки образа на царя пред английската публика.

"Голямо предизвикателство е да изпълняваш ролята на Борис III. Имам малко предимство, че написах постановката заедно със Саша и съм наясно с историческите източници, които използвахме. Заради предварителното проучване, което направихме, знам много факти от историята на Борис III. Предизвикателството, пред което той се е изправил по онова време, не може да бъде недооценено", сподели още той пред Bulgaria ON AIR.

Макар и творческият състав зад представлението да е основно от чужденци, някои от тях имат български предци и гордо изразяват любовта си към страната ни. Музикален консултант на пиесата е певицата Деси Стефанова от лондонския български хор. В представлението могат да бъдат чути българският химн и фолклорната песен "Кавал свири", които потапят публиката в атмосферата на българската култура. 

"Аз съм наполовина българка, вкъщи се говореше на български. Дядо ми винаги ми разказваше за неговите преживявания през войната. В Англия много малко хора знаят за героизма на България. Започнахме да проучваме историята му. Има безкраен апетит за истории от Втората световна война и историята на България е една от малко познатите", коментира Саша Уилсън.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.