България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Таушанов: Бум на рак на белия дроб в IV стадий след Ковид, най-евтиното лечение не е най-доброто

Новата методика за финансиране ощетява пациентите, коментира председателят на БАЗП

03.10.2023 | 08:51 Редактор: Елеонора Танева

НЗОК ще плаща на всички болници една и съща сума за дадено онколекарство. Това ще е медикаментът с най-ниската цена, на която е бил доставен на дадена болница през предходен месец. Новото правило е заложено в Закона за бюджета на здравния фонд и влезе в сила от 1 октомври. Тази идея може да доведе до множество последствия в здравната ни система.

"Тази методика ще ощетява пациентите, по същество не дава възможност за правилно лечение, няма как с най-ниска цена да се лекува най-добре. Няколко пъти се събира Надзорният съвет, искахме да помогнем да се реши този въпрос, но сме с вързани ръце от законодателя, който е посочил тази най-ниска цена. Говорим за над 40 вида нови терапии, не за лечение изобщо на пациента", заяви председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите и член на Надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че е прието отлагане действието на тази методика с два месеца, тъй като е необходимо техническо време за тестване на системата, която засяга 15 лечебни заведения и много терапии.

"В НС е внесено, че тази методика и начин на финансиране ще влезе в сила от 1 февруари 2024 г.  Ако депутатите са разбързат, преди ваканцията за изборите могат да обсъдят този въпрос, тъй като касае бюджета на НЗОК, това е друга законодателна техника", поясни Таушанов.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, ако промените влязат в сила по начина, по който са формулирани, половината от онкопациентите няма да могат да бъдат лекувани правилно. Основната причина -  най-ниската цена не може да гарантира качествено лечение. 

"У нас няма достатъчно скринингови програми, късно се откриват диагнозите. Вместо в първи и втори стадий, които са напълно лечими, всички видове рак на гърдата, на белия дроб се откриват в трети-четвърти стадий и те трябва да се лекуват с най-бързото и качествено лечение, каквото не е най-евтиното", категоричен беше председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите. 

Таушанов разкритикува липсата на финансиране от Министерството на здравеопазването на скринингови програми. А най-важното за пациента е ранното диагностициране, когато лечението има благоприятен ефект.

"Затова сме шампиони по преждевременна смърт по сърдечни, по онкологични заболявания. Маркерите за правилна генетична диагностика не се заплаща от фонд, това е голям проблем, лечението и диагностиката се осъществява чрез дарителски програми на фармацевтични фирми, те финансират половината от тази диагностична дейност. След Ковид-19 много се засилиха случаите на рак на белия дроб и то в IV стадий", алармира Пламен Таушанов.

С промените се нарушават правата на пациентите, катeгоричен беше още той.  

"Между 5 000 и 10 000 пациенти са лишени от адекватна терапия, в резултат на това настъпват необратими увреждания. Ние като Надзорен съвет не трябва да сме с вързани ръце и да не можем да направим нищо, защото трябва да спазваме закона", призова Таушанов. 

Гледайте целия разговор във видеото.