България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протонен център ще бъде полезен за пациентите с редки видове рак у нас, особено за децата

Според д-р Елица Енчева в рамките на 60-70% протонното лечение може да ограничи облъчването на околните здрави тъкани

11.09.2023 | 08:38 Редактор: Михаела Димитрова

Всяка година в България се диагностицират стотици пациенти, деца и възрастни, с редки видове рак, които изискват съвременен терапевтичен метод на лечение, наречен протонна терапия. Този вид терапия обаче не се предлага на българските пациенти и само много малко от тях могат да заминат в чужбина за това животоспасяващо лечение. За тази цел трябва да имаме у нас протонен център, което може да стане със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

"Протонната терапия е вид лъчелечение. Протоните се положително заредени частици, целта на лечението е чрез атакуване на ДНК молекулата да се предотврати деленето на раковите клетки. Голямо предимство на протоните пред стандартните други фотонни лечения, които сега използваме в нашата практика е, че имат много щадящ ефект по отношение на здравите тъкани", каза ръководителят на клиника по "Лъчелечение" при УМБАЛ "Св. Марина" – Варна д-р Елица Енчева пред "България сутрин".

По нейни думи в рамките на 60-70% чрез протонно лечение може да се ограничи облъчването на околните здрави тъкани. "Това е изключително критично, когато става въпрос за деца, тъй като те все още са с незрял организъм, всички тъкани са доста лъчечувствителни и определено те са най-рискови за развитието на вторични онкологични заболявания", обясни д-р Енчева пред Bulgaria ON AIR.

"Пациентът трябва да е не само излекуван, но и да му дадем по-дълъг шанс за живот, да бъдат равностойни по отношение на активна реализация в живота със своите връстници", категорична е тя.

Според д-р Енчева протонната терапия е изключително важна за лечението на децата с онкохематологични заболявания.

"Създаването на подобен протенен център в цял свят е един дълъг процес, тъй като той има доста по-големи размери, оборудван е с много по-компактни машини и мисля, че в рамките 3-4 години заедно с инсталацията и обучението на персонала, би могло да се случи", допълни тя.

По думите ѝ откриването на такъв център не е проблем само в България, но и в световен мащаб. "В световен мащаб функционират около 110-130 протонни центъра, визирам САЩ, където има около 30 подобни центъра. Поради тази ниска достъпност, лечението е по-скъпо", посочи тя.

"Всеки един протонен център има различна себестойност, зависи от конфигурацията, трябва да се включат разходите за закупуване на машините, конструкцията на бункера, самата себестойност на машината е в пъти по-скъпа от създаването на фотонен център", обясни още д-р Енчева.

Според нея реализацията е най-добре да се случи в център, в който имат подобен опит.  "В световен мащаб се смята, че около 12% от онкоболните биха имали полза от лечението с протонна терапия", каза още тя.

Гледайте видеото с целия разговор.