България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Талантливи математици разработват изкуствен интелект за по-добро бъдеще

Георги Пашалиев, Мария Дренчева и Теодора Тодорова споделиха за работата и плановете си

02.10.2023 | 08:00 Редактор: Тодор Петров

В минутите на поредицата "Младите таланти" ви запознаваме с някои впечатляващи българи. Ученикът от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" Георги Пашалиев постигна исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект. 

Дванадесетокласничкаta Мария Дренчева, също от математическа гимназия, пък се доказа като една от най-добрите математички в Европа. Срещаме ви и с Теодора Тодорова от ПМГ "Никола Обрешков" в Бургас, която също показва забележителни възможности.

"Винаги съм обичал математиката и съм харесвал начините, по които може да се приложи в реалния свят. Започнах да се интересувам от изкуствения интелект, оказа се, че до голяма степен зависи повече от математиката. Реших, че искам да видя как математиката се прилага в това отношение", сподели Георги в "България сутрин".

Тримата работят по различни проекти, но темата е една и съща. Участват и в програма за научни изследвания. В рамките на няколко месеца са се занимавали с изследвания върху изкуствения интелект Тримата ученици работят рамо до рамо с реномирани учени, от които черпят знания.

"Работим с ментори, имаме срещи, на които разпределяме работата. Допитваме се до нашия ментор, ако някой от нас има затруднения. Голяма част от задачите изискват знания, които се натрупват с годините", каза още Георги Пашалиев.

Мария Дренчева посочи за Bulgaria ON AIR, че математиката е универсална наука, а изкуственият интелект се базира именно на математика. 

"Има много различни подразделения. Той се базира на математика и машинно обучение. Данни се кодират под формата на вектори и числа, за да се извърши машинно обучение. Всичко се пренася в цифров вид. Изкуственият интелект е инструмент и много зависи от кого ще се използва. Вече има голямо приложение за доброто на хората. Не съм решила къде ще уча, но искам да се върна в България и да се развивам тук", коментира тя.

Теодора Тодорова отбеляза, че когато знаеш, че допринасяш за гордостта на страната, това те кара да се чувстваш приятно и да продължаваш напред.

"Изкуственият интелект е като океан, винаги има какво още да се изследва. Проектът ми има накъде още да се развива и след време да достигне до по-големите конференции. Вярвам, че може да се приложи в реалния живот и да помогне на хората. Работата не е лесна, но като успееш да разгадаеш проблема, се чувстваш изключително добре", уточни ученичката.