България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

4 000 лв. за ЧНГ - офертите се разграбват бързо, сега е моментът за резервация с отстъпка

Запазването на къщи за гости се прави година по-рано, заяви Павлина Иванова от Обединение "Бъдеще в туризма"

26.09.2023 | 09:44 Редактор: Михаела Кирилова

В края на септември месец традиционно започват резервациите за Нова година. Все пак някои експерти съветват да заложим на сигурно и да я направим една година по-рано, тъй като свободните места приключват бързо.

"Дестинацията определя времето за резервиране. Може да сте закъснели, да сте навреме и да сте подранили. И трите са верни. Ако клиентът се ориентира към екзотични дестинации, значи е закъснял, резервациите за там приключват в края на септември. Ако сте предпочели по-близка дестинация в съседни държави, сега стартират автобусни почивки, а ако говорим за къщи за гости, вече е минал сезонът отдавна", каза Павлина Иванова от Обединение "Бъдеще в туризма" в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че къщите за гости са познати на клиентите като мястото, за което се прави резервация поне една година по-рано. Гостът обясни, че има предложения и за ранни резервация. В момента хората могат да се възползват и от отстъпките, които варират от 10-15%.

Пакетите за Нова година са много различни в България и в чужбина. Данните от миналата година показват, че празненство у нас ще ни струва доста по-солено от празненство в чужбина. Иванова сподели, че би се радвала, ако тази тенденция продължи, тъй като това би говорило за повишен стандарт на туризма в страната.

"Това е супер новина. Ако има такива цени, това означава, че имаме клиенти, които могат да си го позволят, а и имаме вече и качествена услуга, която се предлага на тази цена. По отношение на различните дестинации, палитрата е голяма. От 300 до 800 лв. можем да се направи почивка в Турция или Сърбия с организиран транспорт. Ако разширим бюджета - до 1000-1500 лв.- можем да отидем до Тунис или Египет. Скочим ли до 2500-4000 лв. можем да отидем до Бали или на круиз", коментира гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че е мит, че круизите са скъпи. Според нея цената е висока, но включва, много неща - три хранения на ден, транспорт, стая, различна дестинация всеки ден. 

От Обединение "Бъдеще в туризма" имат кампания за информиране на клиента, когато е решил да пътува с туроператор. За съжаление, има много случаи на измами и някои клиенти губят парите си. Важно е да се знае, че редовните туроператори могат да бъдат проверени от сайта на Министерството на туризма.

В края на разговора Иванова изрази мнение и за решението на хотелиерите да се откажат от услугата all inclusive. 

"Адмирирам това решение. Ако говорим за отказване, ние трябва да сменим политиката и България, вече ще има друга позиция в света на туризма. All inclusiv-ът по цял свят предполага масов туризъм, което значи и нисък клас туризъм. Ако се тръгне в посока премахване, колегите трябва д са внимателни, защото трябва да се предложат много високо качества на продукта", категорична е тя.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.

1
0 rate up comment rate down comment 0
Зулуса
преди 2 месеца
Евтинко е.Търся нещо по-изискано. Сигнализирай за неуместен коментар