България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Младите учат лесно и бързо, но как да ги мотивираме и има ли формула на успеха

Менторът може много да помогне и да насочи в правилната посока, каза Георги Малчев

22.09.2023 | 08:03 Редактор: Вяра Димова

Как да мотивираме младите, има ли формула за успеха и колко важно е да намериш своя точен ментор?

"Дефинициите на думата "мотивация" е конкретна. Мотивацията е да сме успешни. Всеки иска да е успешен. Младите хора имат много по-улеснено разбиране в момента за това какво е да си успешен. Те са свикнали, че ако 10 минути посветят на нещо, ще разберат дали се получава. По-сложното е хората да имат критерий за успешност", коментира предприемачът, лектор и преподавател Георги Малчев в студиото на "България сутрин".

На първо място е идентичността, след това трябва да разберем как ще сме успешни, изтъкна Малчев.

"Следващата част е по-сложна. Свързана е с това дали имам способността да съм успешен. Тук много помагат неща като навици и ментор. Следващото е действието - нещата, през които ще преминеш", обясни преподавателят в Bulgaria ON AIR.

По думите му младите хора са наясно, че бързо получават информацията, която искат, и една от причините да ползват игрите е, че те дават "незабавната награда".

"Това е нещо, с което можем да си помогнем в среда, която ни дава обратна връзка. Отначало ти не знаеш какво е да си успешен и не те пускат срещу световния шампион. Младите хора бързо усещат тези неща", поясни Малчев.

Играта дава възможност за бързо рестартиране на нивото, а в реалния свят бързо свикваме, че невинаги можем да рестартираме нещата, даде пример той.

"Много е лесно да разбера къде си стигнал, какво те мотивира и да получиш следващата стъпка. Едно от нещата, което помага, е постоянно да знаем на какво ниво сме, тогава качваме нивото", каза предприемачът.

По думите му младите хора преди 10 години не са били мотивирани за стажове, а в момента много от тях от 15-16-годишни са започнали да правят реални неща и са успешни.

"Ментор е някой, който помага и е доказано, че работи. Моят съвет към родители е да осъзнаят, че менторът може много да помогне. Хората учат по структуриран начин или в облаци. Все повече вървим в посока на учене по облачен начин. Груповите занимания заменят индивидуалните. При младите винаги помага външната референция", заяви Малчев.

Гледайте целия разговор във видеото.