България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ето как скоро ще ни известяват електронно за глоби за нарушения на пътя

" "Пътна полиция" има недостиг на кадри", заяви бившият шеф на КАТ Тенчо Тенев

20.09.2023 | 08:43 Редактор: Искра Ангелова

До средата на октомври ще влезе в сила електронното известяване на водачите за наложените им глоби при извършено нарушение. Новината дойде от МС.  Уведомяването ще става по телефон или имейл чрез Системата за сигурно електронно връчване.

"В момента при всяка една регистрация на автомобил в КАТ-София се взема телефонен номер на собственика на автомобила, записва се в самото заявление, така че по телефона собственикът винаги може да бъде уведомен. Когато търсим автомобил, който е неправилно паркирал на пътното платно, винаги намираме телефонен номер в системата на човека, който е регистрирал автомобила", каза бившият шеф на КАТ Тенчо Тенчев в студиото на "България сутрин".

По думите му най-вероятно на хората, които по-отдавна са се регистрирали, телефонните номера не са записани, но пък това винаги може да се оправи.

"Малко ще е по-трудно с електронния адрес, тъй като не всеки има електронен адрес, особено по-възрастните хора. Но щом е решение на правителството - най-вероятно тези неща ще бъдат коригирани в кратки срокове. След като се направят необходимите корекции, ще са необходими малко повече хора, които да отработват фишовете, тъй като ще има по-голям наплив от хора, които ще искат да си заплатят глобите", допълни Тенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в "Пътна полиция" има недостиг на кадри.

"По-малък е съставът, който работи на пътя и поради тази причина не можем да обхванем всички водачи на МПС, за да ги проверим, да им направим справка в системата и да им връчим фишовете. Много е малък съставът на "Пътна полиция" в цялата страна. В малките районни управления нощно време работи само един служител на "Пътна полиция", той е заедно с един охранител на "Пътна полиция. В повечето случаи те получават сигнали от оперативната дежурна част, които пращат служителя да се занимава със семейни скандали, побоища в ромските махали, дори и скандали в ресторантите, но не и да работи на пътя", възмущава се бившият шеф на КАТ.

Според него трябва да се вземат служители от други дирекции.

"Няма лошо пътникът до вас също да бъде проверен и да му се връчат електронни фишове. По какъв друг начин ще бъде връчен този фиш, ако този не управлява често автомобила? А въвеждането на "Зона 30" също е добра идея, в много европейски страни я има тази скорост, но там се правят допълнителни промени в пътната маркировка. В петък и неделя над 100 000 автомобила излизат от София и ако има "Зона 30" - ще има задръствания в София", коментира Тенчо Тенев.

Той е на мнение, че мерките за новите шофьори, които ще бъдат ограничени да карат по-мощни автомобили, ще дадат ефект: "Младите шофьори негодуват от тези промени, тъй като искат да се качват на по-мощни автомобили, а те нямат богатия практически опит при управлението на автомобила. Това е предпазна мярка. С малкия автомобил няма как да правиш дрифтчета по пътя на София."

Тенев смята, че броят на водачите, качили се зад волана след употреба на алкохол и наркотици, е намалял.

Гледайте целия разговор във видеото.