България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задава се голям проблем за ветеринарите и домашните любимци

Д-р Симеон Маджаров увери, че хуманните лекарства предлагат успешни лечения

15.09.2023 | 08:03 Редактор: Михаела Кирилова

Министерство на здравеопазването обмисля да прекрати достъпа на ветеринарните лекари до лекарства за хуманна медицина. 

"Тази забрана затруднява нашата работа. Много от ветеринарните продукти нямат аналози или внос в България, защото им липсва лиценз. Ние няма как да си ги добавим. Аз и много други колеги прибягваме към хуманни аналози, които могат да бъдат полезни в даден вид лечение. Ние сме изостанала страна в сравнение с други европейски и западни държави, където има успешни лечения с хуманни лекарства, например хормоналните заболявания. Те са често срещани и терапията е много важна за развоя на заболяванията", каза ветеринарният лекар д-р Симеон Маджаров в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че няма опасност от използването на хуманни лекарства, ако дозировката се спазва. Опасността идва, когато стопанинът вижда какво използва лекарят и го използва на своя глава. Д-р Маджаров е автор на книга, която има за цел да образова всички стопани именно за тези опасности, както и за много други. 

В книгата са описани безброй спешни ситуации и най-добрият начин, по който може да реагирате - най-често срещаните отрови и техните антидотите, сърдечен масаж, различните лекарства за кучета и котки.

"Много е важно при такава ситуация да запазите спокойствие. Колкото и да сте подготвени, когато сте в паника не може да мислите логично. Зависи от конкретната ситуация. Ако животното е блъснато от кола, трябва да проверите дали има отворена рана, дали диша", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Много хора се притесняват да разхождат домашните си любимци в парковете през пролетния сезон, тъй като тревните площи често се пръскат с отровни за животното препарати. Д-р Маджаров препоръча да се следи програмата на пръскане, тъй като тя се описва на табела пред парка от всяка една община. Той предупреди, че не е полезно да извеждате любимеца си на разходка много рано сутринта заради мъглата и влажния въздух.

"Винаги препоръчвам човек да е максимално подготвен. Грешка номер едно винаги е, че човек не се запознава достатъчно преди да направи избор. Например, дали да си вземе куче или котка. Някои хора си взимат куче, но не преценяват, че имат по-забързано ежедневие и може би ще са по-добри стопани на котка", смята ветеринарният лекар.

В края на разговора той сподели кратка статистика, според която кучетата боледуват по-рядко от котките, но имат по-честа нужда от водене до ветеринар. Котките боледуват повече, но предпочитат да си спестят ходенето на преглед.

Гледайте целия разговор във видеото.
 


6
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 7 месеца
Тези ветеринари вземат пари като че ли 7аневрохирурзи Сигнализирай за неуместен коментар
5
5 rate up comment rate down comment 1
Валентина
преди 7 месеца
Някои ,,хора,, забравиха в Турция след земетресение кучета колко хора спасиха,това е ,,човешка,,благодарност към животните Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 0
Валентина
преди 7 месеца
Това е тормоз над животните и ветеринарите Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Етър
преди 7 месеца
До Петър.Вярно,плоска е! Сигнализирай за неуместен коментар
2
28 rate up comment rate down comment 0
Elitar
преди 7 месеца
В цяла европа хуманните лекарства са достъпни за ветеринарни цели. За пореден път България показва, че е европейска държава само на хартия. Толкова назадничева и изостанала държава е срам за европейският съюз. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 3
Петър
преди 7 месеца