България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Витанов: Решението за украинското зърно е спуснато отвън, има опасност от ГМО

"Няма да произтече нищо от призива на Урсула фон дер Лайен за Шенген", заяви евродепутатът

14.09.2023 | 09:36 Редактор: Михаела Кирилова

"Когато Европа е смела и обединена, нещата се получават, но работата ни не е свършила", обобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч пред Европейския парламент. Тя призова България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Какво ще е бъдещето на Европейския съюз и какви са предизвикателствата пред европейското семейство?

"Това препотвърди позицията на Европейската комисия, която отдавна е декларирала, че България и Румъния трябва да са в Шенген. Да, имиджово е добре, но практически от това няма да произтече нищо, защото ключът към решаване на този казус не е основно в две държави. Казаното от Урсула ми заприлича на съчетание от художествената гимнастика - със задължителни елементи и с волна програма. Волната програма беше за десните слушатели - как ще подобри конкурентоспособността, как ще намали инфлацията и данъчния товар. Тя направи индиректна заявка за следващо председателство", каза евродепутатът Петър Витанов в студиото на "България сутрин".

Според него е хубаво, че държавата ни е била поименно спомената, но повтори, че решението не е в Еврокомисията, а в правителството на Нидерландия и Австрия. Там има избори и основната тема е миграцията и гостът смята, че позицията им едва ли ще се промени. Той заяви, че държави, които декоративно дават подкрепа, но се крият зад Австрия и че българското правителство трябва ясно да каже какво иска и да се избере най-добрия модел. 

"Това би дало кредит на доверие и политически дивидент на настоящето правителство. Няколко години и Борисов отказваше тази перспектива. Настоящите управляващи казаха, че предните не са свършили всичко. Социалистите сме направили това, което трябва, за да може държавите с ляво управление да са съгласни с приемането на България. Ние решихме проблема с Швеция. Нека бъдат така добри да говорят със съответните си партньори и да си помогнем на национално ниво", поясни Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Евродепутатът засегна и темата за украинското зърно. Той каза, че Европа най-вероятно не желае да няма такъв тип проблеми и би искала търговията да минава безпрепятствено, но има някои държави на границата с Украйна, които изпитват затруднение от този безконтролен внос. Гостът поясни, че не се говори за качеството на зърното и че в Украйна има много занижени стандарти, както и опасност от ГМО. 

"Контролът е занижен. Дори Полша, която е най-големият защитник на Украйна, постави на първо място своите граждани. Това, което направи българското правителството, е антинационално. Начинът, по който го направи също - може ли да не попиташ ресорния си земеделски министър? Ние сме решили да не защитаваме своето производство. Това говори едно - решението е спуснато отвън", категоричен е Петър Витанов.

Гледайте видеото с целия разговор.