България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Бедствието в Царево не е само от климатични проблеми, гората задържа водата, но е изсечена

Инж. Марин Гергов и Георги Стефанов смятат, че ако сечите не се бяха случили, вероятно нямаше да има жертви

08.09.2023 | 09:32 Редактор: Михаела Кирилова

Четвърти ден след наводненията в Царево. 12 моста трябва да бъдат възстановени. Като основен проблем се изтъкват климатичните проблеми, но се търси и човешка отговорност за пропадналите съоръжения.

"Стигна се до там поради удълбоченото корито на реките и подкопаването на основите. Водата е минавала под тях. В един момент им идва времето, те имат отслабени междинни опори. В момента, в който има нерегламентирано почистване на реката, може да се удълбочи това корито. Има органи, които трябва да проверяват устоите на мостовете поне веднъж годишно. Тези мостове са строени преди 40-50 години. Може да е имало сигнали, но явно са пропуснати. Със сигурност всяка година колеги са сигнализирали, но някой е решил, че ще се издържи", каза председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Марин Гергов в студиото на "България сутрин". 

Експертът по "Климат и енергия" Георги Стефанов заяви, че причината за бедствието не е една и фактологията показва редица причини. Според него незаконният добив на инертни материали е свързан със прекаленото застрояване в България. Той определи проблема за хроничен. 

"В контекста за измененията на климата това също е проблем, но инфраструктурата трябва да бъде подобрена и да бъде изградена по друг начин. Става ясно, че има доста изсичане на гори в региона. Когато една гора се разрежда, тя не може да задържа вода. Защо не направим така, че да опазим тези гори? Това няма да струва нищо на обществото", коментира Георги Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Инж. Гергов изрази мнение, че мостовете са проектирани както трябва, но не са поддържани и има проблем в нивата на администрацията. По думите му има експерти, които докладват за проблемите и следващото ниво оценява колко би струвала поддръжката. Според експерта всяко следващо ниво е все по-малко компетентно. Той е убеден, че тези 12 моста, които трябва да се ремонтират, са докладвани и АПИ разполага с нужната информация.

"Превенцията означава достатъчно финансиране. На кадри от наводнението се вижда, че един хотел е много близо до речното корито и в момента е под вода. Това е недопустимо и не е законно. Кой го е допуснал? Трябва да се мисли с решения, които няма да струват толкова много на обществото. Аз съм преживял 7 урагана в САЩ. Там всичко се възстановява за няколко месеца", каза експертът по "Климат и енергия".

Гостите посочиха, че проблеми има и в канализацията на градовете и водата не може да се оттича нормално. Според тях не става въпрос за проверки и увериха, че техни колеги често сигнализират за неизправности. Става въпрос за приоритети на държавата.

В края на разговора Георги Стефанов заяви, че категорично се увеличават природните катаклизми, но ако сечите над Царево не се бяха случили, вероятно водата нямаше да убие хора.

"Отговорността е на всички нас. В момента, в който видим някакъв проблем, трябва да сигнализираме", допълни инж. Гергов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Не разбрах
преди 7 месеца
И като сигнализираме, кво от тва ????? Нали мостовете са докладвани, така пишете, ама паднаха. Сигнализирай за неуместен коментар