България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Диян Стаматов: Младите учители не са удовлетворени от заплатите, искат промени

"Бавим се със сериозните проблеми в образователната система", каза директорът на столичното 119-о училище

07.09.2023 | 08:30 Редактор: Михаела Кирилова
Диян Стаматов: Младите учители не са удовлетворени от заплатите, искат промени

Броени дни преди началото на учебната година, предстоят редица промени. Въпреки повишаването на заплатите, учителите не са удовлетворени.

"По традиция последните дни са най-натоварени административно. Промените са съвсем минимални - касаят отделни дати за изпити и продължителност на ваканции. Не променят драматично образователната ни система. Лошото е, че се бавим със сериозните проблеми, свързани с истинското осъвременяване на учебния материал и с дигитализацията на учебния процес", каза директорът на столичното 119-о училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов в студиото на "България сутрин".

Според него резултатите от изпитите ще се подобрят като се промени учебната програма: "Всяка изминала година забавянето влошава положението. Забелязва се и дефицит при учителите - най-много по математика и информационни технологии. Тъй като математиката се смята за сложен предмет, това не е толкова изненадващо, но е факт, че учителите не се задържат дълго в образователната система". Гостът сподели, че няма национална концепция за разрешаване на този казус.

Заплатите на учителите се увеличиха с 15% и минималното заплащане ще представлява 1709 лв. Стаматов е категоричен, че това е сериозна и подкрепяща финансова промяна и не трябва обществото да си мисли, че заплатите са прекалено високи. 

"Основната причина за това повишение е несериозното финансиране последните 7 години. Това доведе до повишение всяка година с един сравнително минимален процент. В европейските страни като Унгария и Румъния това се случи отведнъж - с 50%-60%. Там не се говори, че са прекалено високи", заяви директорът на столичното 119-о училище в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Един млад специалист ще получава след облагане около 1450 лв. чисто. Това не са средства, с които той ще се чувства толкова удовлетворен. По-възрастните се чувстват по-удовлетворени. Младите специалисти искат това да се промени", категоричен е той.

В края на разговора Диян Стаматов коментира, че на национално ниво се забелязва плавно създаване на равновесие във възрастовите групи.

"Бихме настоявали да бъде заложено в закона с основната тенденция 125%. Това да бъде прагът, под който не трябва да пада учителската заплата", каза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Какви млади учители, 70% от младите не могат да говорят и пишат правилно. Направо съм в потрес от младите учители... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
аз
преди 7 месеца
За помощният персонал нищо Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца