България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Кехайов: Как да има по-високи лекарски заплати, без да има увеличение на цените?

Средствата се преразпределят без обективни критерии, заяви той

01.09.2023 | 08:10 Редактор: Тодор Петров

Следващата седмица в Гърция Югоизточно-Европейският медицински форум организира 12-и международен медицински конгрес. В него ще участват над 60 лектори от Европа и САЩ. 

"Предстои нещо значимо, а присъствието на българските институции на този уникален форум, чувствам се удовлетворен. Създаден е в България през 2005 г. Прерасна като идея с увеличение на страните до 25", посочи в студиото на "България сутрин" проф. д-р Андрей Кехайов, който е председател на форума. 

Националните рамкови договори за медицинска и дентална помощ ще бъдат подписани днес в здравното министерство. Въвежда се изискване да се намали разликата между най-високите и най-ниските заплати в болниците до 10 пъти.

"Може ли да има увеличение на заплатите, без да има увеличение на цените? Не се проведе дебат за националния рамков договор. Единственото нещо, което трябва да направят, ако искат да бъдат отговорни и представляват съсловието, е днес да отидат да направят дебат, но да не подписват и да свикат извънреден събор на Лекарския съюз", заяви проф. Кехайов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът изтъкна, че средствата се преразпределят без обективни критерии. По думите му още днес има възможност да се увеличат цените на клиничните пътеки с не по-малко от 40%, при това със същия ресурс.

"Имат време до 14 часа, нека да поканят медиите, защото това е обществен договор", посочи проф. д-р Андрей Кехайов. 

Той добави, че националният рамков договор не решава заплати, а колективният договор се подписва от други институции, но се притеснява от тяхната легитимност.

Гледайте целия разговор във видеото.