България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изпълнителният директор на "Сиела Норма": Разчитаме ЦИК този път да осигурят по-добра хартия

Веселин Тодоров сподели, че оценката на екипа за всички процедури е 2 млн. лв.

30.08.2023 | 09:41 Редактор: Михаела Кирилова

За пръв път на местния вот ще гласуваме и с машини. За целта ЦИК ще възложи да се преработи софтуера на техническите устройства.

"За предишни избори сме казвали, че времето не е достатъчно, но тогава ставаше въпрос за срок от един месец. Сега имаме два месеца. ЦИК и експертите работят, доволни сме от това, което се случва. Има ясна спецификация и до голяма степен яснота", каза изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че имат едно притеснение относно процеса, по който трябва да се направят изборите.

"В големите градове има до 4 вида избори и има избиратели, които не могат да участват в избори за кмет за район, но имат право да участват в изборите за кмет на София. Важен принцип е машината да не знае кой гласува и не може да диференцира, за да откаже на гласуващия", коментира Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него, ако започнат работа по софтуера в понеделник, времето ще стигне. Екипът има нужда от месец и половина и няма право на грешки, но все пак те са започнали предварителна подготовка, за да напълно готови за истинската спецификация.

"Нашата оценка е 2 млн. лв. с всичките процедури. Софтуерът става собственост на държавата с пълни права за промяна и развитие. Ще ангажираме експерти от САЩ, Нидерландия и Панама, командировъчните разходи не са евтини", заяви Тодоров.

Гостът сподели, че частичните местни избори са много по-лесни, тъй като са с една бюлетина. Сега може да има до 4 бюлетини, което прави процеса по-сложен. В края на разговора изпълнителният директор на "Сиела Норма" разказа за взетите поуки от минали избори и с какви проблеми са се сблъсквали.

"На последните избори имаше два проблема. Единият беше с хартията, а другият беше с флашпаметите. Хартията не съвпадаше на спецификацията. Никога не е имало проблем, когато ние сме я доставяли. Тя беше виновна за спирането на над 70 броя машините. Ако сега получим същата хартия, ще настояваме да ни се плати предварително за тази дейност. Няма да искаме повече пари, ще искаме да не ни санкционират. Вторият проблем - флашпаметите не са надежден начин за съхраняване на информация. Разчитаме ЦИК този път да осигурят по-добра хартия и по-добри флашпамети", категоричен е Веселин Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.