От ЦИК питали кабинета какви да са параваните на изборите. МС: Това е е извън правомощията ни

"Всеки акт или действие на МС извън неговите правомощия по Изборния кодекс би бил незаконосъобразен", пише МС

28.08.2023 | 18:05 Редактор: Михаела Кирилова
От ЦИК питали кабинета какви да са параваните на изборите. МС: Това е е извън правомощията ни

"Определянето на вида и размерите на параваните за гласуване с хартиени бюлетини излиза извън правомощията, предоставени на изпълнителната власт от Изборния кодекс (ИК)", казаха в писмо на главния секретар на Министерския съвет (МС) до председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК), изпратено днес. 

Повод е подготвеният проект за решение на ЦИК, в който на МС се вменява задължението да определи вида и размерите на параваните за местните избори на 29 октомври т.г. 

"Законодателят изрично е ограничил участието на органите на изпълнителната власт до организационни и технически дейности по осигуряването на избирателните комисии. Определянето на изисквания за елементите от оборудването на избирателните секции би представлявало намеса на правителството в изключителните правомощия на избирателните комисии. Освен това, всеки акт или действие на МС извън неговите правомощия по Изборния кодекс би бил незаконосъобразен, ако е основан единствено на задължение, възложено с решение на ЦИК", се казва в писмото.  

Параваните за гласуване с хартиени бюлетини са елемент от оборудването на изборните помещения и затова според ИК тяхното осигуряване е ангажимент на общинските администрации. Изискванията и детайлите относно оборудването на тези помещения се определят с методически указания на ЦИК в съответствие с нейните правомощия по чл. 57 от ИК. Това включва параваните, които заменят т.нар. "тъмни стаички", чиито параметри винаги са определяни от ЦИК.

В писмото на МС до ЦИК също така се обръща внимание, че уредбата в ИК относно параваните за гласуване с хартиени бюлетини е общо приложима за всички видове избори, включително за тези с избирателни секции извън България. Предвидената в ИК възможност за тяхното осигуряване чрез организациите на българските граждани извън страната изключва по принцип тяхното изработване и доставка по единен стандарт.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR