България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тежки условия на труд в "Мини Марица-изток", десетки хиляди са заплашени да останат без работа

Александър Загоров и Деян Дяков с притеснителни данни

30.08.2023 | 08:39 Редактор: Искра Ангелова

В Стара Загора протести с искане за запазване на въгледобива и ТЕЦ-овете в комплекса "Мини Марица-изток" Организаторите от Сдружение "За Марица Изток" настояват да се вземат мерки, за да се запазят хилядите работни места.

"Европейският съюз е предвидил да има териториални планове, в които да се работи, когато има въглищни мощности, които са били затворени в миналото, или ще се затварят в бъдеще - да се компенсират различни последици от тези индустриални производства. Последиците ще бъдат социални, но Европа предвижда да има енергийна ефективност. С тези планове е предвидено да се постига диверсификация на икономиката, както и социална защита", каза Александър Загоров от КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Но по думите му това не са планове за развитие на енергетиката или въгледобива в тези региони.

"Енергетиката и въгледобивът трябва да се развиват със съвсем други механизми - планиране, което трябва да е пазарно основано. Трябва да се имат предвид технологичните възможности на предприятията, както и социалните проблеми, които ще възникнат. И изведнъж в тези планове се появяват числа, които казват, че ние намаляваме производството и не го намаляване с малко, а го намаляване с 2-3 пъти, което с годините показва една наистина трагична картина в нашето съзнание", допълни Загоров.

Деян Дяков, който е организатор на протестите в Стара Загора, поясни, че техните притеснения не са само на основа работни места.

"Битовото и човешкото е, че 10 000 души от регион Стара Загора работят в комплекс "Мини Марица-изток" и това са пряко засегнатите служители, а непряко засегнатите са още 80 000, те също помагат за нормалната експлоатация на комплекса. В териториалните планове в прав текст е написано, че до 2030 година 12 000 души трябва да си търсят работа, остават на улицата, а до 2038 година още 15 000 души. Това е силно притеснително. В териториалните планове не е записано какви нови работни места ще бъдат отваряни, какви базови мощности ще бъдат построени, ще има ли България електроенергия след 2026 година - никаква конкретика няма в плановете", поясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Дяков предишното и сегашното правителство са погазили разпореждането на НС.

"Едно е от януари 2020 година, а другото е от 2023 година. И в двете решения е записано да се пази и развива дейността на комплекс "Мини Марица-изток". Виждаме точно обратното - в териториалния план е заложено към 2026 година комплексът да намали 4 пъти производството си на въглища и електроенергия, което означава, че всеки четвърти става излишен", възмути се той.

Организаторът на протестите е категоричен, че отдавна са отговорили на изискванията на Европа: "Намалили сме с повече от 50% емисиите, както е заложено в ПВУ и "зелената сделка". Европа не е казала кога трябва да се затварят въглищни мощности. Изпълнили сме всички техни норми и критерии, а това в момента забързано усвояване на средства и ограничаването на комплекса е продиктувано от желанието на нашите политици. Не трябва да си измиване ръцете с Европа."

"Защо ще говорим за промяна, когато не даваме никаква посока на промяната. Европа наложи да се проведе този разговор, но вкара задължително България да говорим за производствени мощности на въглища, ТЕЦ-ове и добива на въглища. Разбърка се диалог, който не биваше да влиза в тази тема и напреженията възникнаха. По този начин Европа ни притиска, ние не можем да отреагираме на политическо ниво достатъчно добре, но се отразява на труда на хората. И се налага да реагираме ние, ще го направим така, както трябва", отсече Александър Загоров.

Дяков припомни, че те произвеждат 44% от електроенергията през зимата.

"Не мисля, че с лека ръка трябва да се затваря едно базово дружество и една базова мощност, без да има мост към друга базова мощност - дали ще е в нашия регион, дали ще е в друг регион на страната. Зимно време България харчи около 7200 мегавата електроенергия за отопление, а комплекс "Мини Марица-изток" е 50% от това. Затварянето ще бъде пагубно за енергийната система", подчерта той.

"Ние не виждаме нищо друго, освен загуби. Нашето здраве не е цветущо, защото ние работим в тежки условия. Постоянно някой записва някакви непостижими цели, ние постоянно догонваме, освен всички проблеми, които има в предприятието. Персоналът се демотивира, ще изгубим специалисти, а изгубим ли ги - тези производства ще станат по-слаби", коментира Загоров.

Гледайте целия разговор във видеото.