Премиерът каза какво е бъдещето на ТЕЦ 2 и ще има ли съкращения на работници

Работим върху концепция за развитие на въглищните региони, обяви акад. Денков

27.06.2023 | 13:17 Редактор: Вяра Димова
Премиерът каза какво е бъдещето на ТЕЦ 2 и ще има ли съкращения на работници

Правителството работи върху концепция за развитие на въглищните региони, за чиято трансформация няма алтернатива. "Можем да превърнем Стара Загора от долината на въглищата в долината на новите енергийни източници. Този преход може да се окаже преход на икономическия бум", заяви премиерът акад. Николай Денков пред участниците в четвъртата годишна среща на Софийския икономически форум.

"Реализирането на тази концепция преминава през разработката на конкретни териториални планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил. Трябва да се подготви цялостна и икономически обоснована картина за бъдещето на тези региони - за какво отиват инвестициите, как хората да бъдат подготвени за този преход", обясни министър-председателят пред журналисти в кулоарите на форума. Заетите в ТЕЦ "Марица Изток 2" няма да бъдат застрашени и се обсъждат варианти, благоприятни за тях, увери той.

Акад. Денков вече е провел неформални срещи с министрите на икономиката, на енергетиката, на околната среда и водите. Целта е концепцията ще бъде подготвена колкото е възможно по-скоро във вид, в който да бъде представена пред Европейската комисия. Служебното правителство не е работило по такъв документ, нито е изпратило официално становище за предоговарянето на средствата по националния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ). "Опитваме се за няколко седмици да наваксаме това, което не е свършено месеци наред", отбеляза премиерът.

По отношение на второто плащане по ПВУ акад. Денков смята за по-притеснително забавянето на свързаните с плана закони. Той допълни, че успоредно с предоговарянето на част от ПВУ трябва да се подготви и планът REPowerEU за икономии на енергия, производство на чиста енергия и диверсифициране на енергийните доставки.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Човек от района
преди 7 месеца
Денков лъже здраво. Готви се брадва, закриване на централите и мините, уволняване на работещите, безработица и мизерия за региона, емиграция на населението да бършат *** на западняци по чужбина, а Денков и останалите мошеници ще приберат мръсните европари и ще си направят непуко с пръдня за озвучаване. Тъпите българи по-късно ще разберат, че идва режим на тока и много по-скъпа цена от която сега плащат, ама на българина акъла му винаги идвал после, след като се е осрал. Сигнализирай за неуместен коментар