България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Драстично поскъпнаха потребителските кредити - какво ще се случи с ипотечните?

"Това ще се отрази в месечната вноска", каза кредитният консултант Георги Канайков

29.08.2023 | 08:36 Редактор: Искра Ангелова

Потребителските кредити поскъпват рязко. Към края на месец юли, по данни на БНБ, лихвите по ипотечните кредити не се променят за разлика от потребителските.

"Донякъде бихме го обяснили с летния сезон и не толкова активното предлагане на нови промоционални оферти по потребителските кредити. Факт е, че за първи месец има толкова драстично увеличение и предстои да разберем дали това ще се превърне в тенденция, според мен - не", каза кредитният консултант Георги Канайков в студиото на "България сутрин".

Увеличението е под процент - 0,73%.

"Увеличението ще се отрази в месечната вноска. Ще става дума вече за по-скъпи предложения на новите клиенти, докато на текущите клиенти зависи от базовата лихва на съответната банка и ако тя бъде увеличена - при тях също ще има увеличение на вноските", допълни Канайков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че едва ли увеличението ще намали потреблението.

"Факт е, че през последните месеци се наблюдава доста по-сериозно забавяне на търсенето спрямо началото на годината. Съветвам да се гледа годишния процент на разходите, освен договорената лихва, той е точен измерител на реалната цена на кредита. Трябва да се гледат общите разходи, вноската по текущия кредит плюс другите кредитни продукти, ако има такива, да не са повече от 40% от нетния месечен доход", посъветва Георги Канайков.

Той добави, че е добре да имаме и "бели пари за черни дни", които са в размер на поне 6-месечни разходи на домакинството.

"Ипотечните кредити са друга материя, те са доста по-бавно оборотни, техният срок на погасяване е до 30-35 години. Потребителските кредити биха могли да се нарекат "по-бързо оборотна стока". Поради тази причина при тях има доста по-плавни увеличения, които пък са стабилни. Най-вероятно ще се запазят, предвид факта, че целият свят се бори с инфлация", добави Канайков.

Той поясни, че някои банки дори в рамките на ден отпускат потребителски кредит.

"Бързите кредити хората ги ползват до заплата или кратки времена, докато потребителските кредити са за покриване на дългосрочни нужди - ремонт, кола. През лятото хората имат по-малък апетит към търсене на кредитиране, други са приоритетите. Доста от хората, търсещи ипотечен кредит, в очакване на затишие на цените на имотите и в очакване на повишение на лихвите - временно задържат своето търсене", подчерта експертът.

Георги Канайков припомни, че големите тегления на парични суми трябва да се заявят предварително.

Гледайте целия разговор във видеото.