България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да изберем детско столче за колата и защо да не се доверяваме на "мамите" във форумите?

Децата трябва да се возят с гръб към движението, настояха Милена Захариева и Радослава Митрова

28.08.2023 | 08:36 Редактор: Юлиан Христов

За да изберем правилно детско столче за автомобила ни, първо трябва да видим указанията за използване на столчето, а след това допълнително да потърсим информация за артикула на страницата на конкретния производител, където често има и видеоклипове с краш тестове.

Това посъветваха основателите на "Деца на борда" Радослава Митрова и Милена Захариева в предаването "България сутрин". По думите на Захариева цената при избор на детско столче не трябва да е водеща.

"На пазара има сигурни столчета за малко пари и такива, които не са се доказали, но за много пари. Едно столче, за да предпази детето ни в катастрофа и да сме спокойни, трябва да е подходящо за детето, да е правилно монтирано в колата, да не е модифицирано и да е доказало свойствата си", обясни тя.

Тя подчерта, че децата до 7-годишна възраст трябва да се возят в столче в обратна на движението посока.

"Не трябва да забравяме, че шофирането е едно от най-опасните неща, които правим ежедневно", каза Захариева, според която у нас няма много хора, които да разбират от детски столчета.

Тя изтъкна, че е важно децата да са в столчета, дори и когато са големи, тъй като тогава става въпрос за правилно поставяне на колана и това той да не минава през врата на детето.

"Нашият живот е такъв, че винаги сме в колата и коланите са основното изобретение, което е доказано при катастрофи. Всеки човек и предмет трябва да са правилно обезопасени, за да няма травми при рязка маневра или катастрофа", поясни Милена Захариева.

Тя допълни, че примерът, който се дава на децата, е важен, тъй като един ден и те ще станат родители и шофьори.

"Не може да си позволим всеки от нас са демонстрира поведение, което е застрашаващо живота, да имаме инфлуенсъри, които демонстрират непрекъснато погазване на правила. Те неглижират темата за детската безопасност, която е практически животозастрашаваща. Всеки път, когато се опитвам да пресека на червено, някъде някое дете ще ме види и ще реши, че трябва да го направи също", допълни Захариева.

Според Радослава Митрова не е работа на родителите да тестват сигурността на столчетата.

"Когато избирате столче, не питайте в групите мамите откъде си избират столче и кои столчета са сигурни", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че често родителите правят грешката как да се вози детето им и често, за да не го возят с гръб към движението, оправданието е, че на детето не му е удобно. И допълни че не се препоръчва возене на детето в столче по посока на движението. Причината е, че главата им е все още по-голяма, а вратът не е укрепнал и при челен удар травмите могат да бъдат много големи. Когато детето се вози обратно на движението, се избягва т.нар. камшичен удар.

Радослава Митрова заяви, че е позволено децата да се возят на предната седалка, стига да са в столче и пасажерската въздушна възглавница да е изключена. Тя поясни също, че столчето трябва да е и подходящо за ръста на детето – според закона децата трябва да се возят в столче до достигане на 150 см височина или до 12-годишна възраст.

Тя даде пример, че в Норвегия е прибегнато до "пропаганда" относно културата на возене на деца в колата. Според нея, ако се въведе ограничение за шофиране до 30 км/час в града, за ефекта от това трябва да мине много време, тъй като и градът трябва да бъде приспособен за такава скорост. Димитрова припомни, че при 50 км/час шофиране в града, превишаващите това ограничение все още са много.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 1
Глупости
преди 7 месеца
Как до 7 години ще стоят в обратна посока? Че те на 7 са по 130 см поне. Тази дали е виждала скоро деца. Храните, които се продават, са тъпкани с ***. Децата са като торени. А да не казваме и колко са дебели масово. Как ще сложиш такова дете в стол наобратно. Сигнализирай за неуместен коментар