90% от родителите не са наясно в какви столчета да возят децата си в автомобил

Кампания подпомага родители със съвети за безопасно пътуване

15.09.2020 | 20:25 Редактор: Калина Донкова

90 на сто от родителите не са наясно за какъв период и в какви столчета трябва да возят безопасно децата си в автомобил. Това показва национално представително проучване на Държавната агенция за пътна безопасност.

На този фон стартира кампания, която има за цел да помогне със съвети за безопасно пътуване на най-малките. 

''ДЕЦА НА БОРДА'' е насочена към родителите на деца до 12 години. Идеята е те да придобият нужните знания и умения относно.

В програмата са включени безплатни консултации и видеа, свързани с избора, правилните монтаж и използване на приспособленията.

Използването на столче за кола с монтаж обратно на движението намалява риска от сериозни наранявания или смърт от 40 % до само 8 на сто в сравнение със столче, обърнато напред.

Организирането на подобна инициатива се налага поради зачестилите случаи на неправилно пътуващи деца на пътя без колан, без столче или с грешно поставени такива.

Как е най-безопасно да пътуват децата ни и какво трябва да знаем за детските столчета? Разговор по темата с Радослава Митрова от ,,ДЕЦА НА БОРДА'' и Милен Марков, експерт в Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" в предаването ,,Директно'' по Bulgaria ON AIR.