Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Спасков: Причината за трагедията във Враца - детето трябваше да е в столче

Директорите на болниците нямат сигурност, че ще изкарат цял мандат и не смеят да правят реформи, коментира бившият директор на "Пирогов"

11.01.2023 | 21:20 Редактор: Елеонора Танева

Уволниха лекар от Спешното във Враца заради положителен тест за алкохол след трагедия с катастрофа, при която загина 3-годишно дете.

"Не си даваме сметка защо се случи тази трагедия, търсим сензация около нещо, което подлежи на проверка. Това, че медикът е използвал алкохол, няма отношение към катастрофата. Тя е станала, защото имаме превишаване на скоростта и неспазване на правилото за използване на детско столче в колата. Ето защо е важно децата да са в обезопасителни седалки - защото може да изпаднат от колата и да се случи такава трагедия", коментира бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в студиото на "Денят ON AIR". 

Според него трябва да се изчака резултата от кръвната проба на медика, който беше уволнен заради положителния тест от дрегера за алкохол.

"Кръвната проба е тази, която е съществената. Нека да минат проверките от МЗ и компетентните институции и тогава можем да дадем ясни отговори на въпроса какво се е случило. Имаме нещо, което ни звъни в ушите и не бива да се допуска - никога не трябва да има употреба на алкохол на работното място - от медици, служители на реда, шофьори", подчерта доц. Спасков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че в неговата практика като директор на "Пирогов" се е сблъсквал с подобни казуси и е бил безкомпромисен - уволнявал е служители на лечебното заведение, които са си позволили да отидат на работа след употреба на алкохол. Призова за въвеждането на правила, които да се спазват във всички лечебни заведения.

"Това е недопустимо не само за лекарската професия. За шофьорите - трябва да се прави ежедневно преглед. Но би било пресилено, ако кажем, че и в болниците трябва да се правят такива ежедневни проверки. Това не е нещо, което се случва ежедневно. Неминуемо е в такъв момент да вземеш отговорното решение и да се разделиш с един такъв човек", каза още доц. Спасков. 

Като голям проблем с реформите в болниците той посочи липсата на сигурност сред директорите, че ще изкарат пълен мандат. 

"В болниците масово се променят управляващите. Кой застава с увереността, че ще изпълни един цял мандат? Липсва контролът. Ако се направи контрол, който е много сериозен, веднага ще започнат оплаквания, а това е достатъчно, за да се смени един управляващ. Здравна реформа всички искат, но никой не казва в какво се състои тя", настоя бившият директор на "Пирогов".

И призова управляващите да обърнат специално внимание на Спешната помощ, която разчита единствено на държавния бюджет.

"Всяко правителство, ако иска да направи добър имидж, трябва да помогне на Спешната помощ. Големите специалисти обикновено оказват помощ на малък кръг пациенти, но Спешната помощ е за всички, финансирането ѝ е изцяло в ръцете на държавата. Там не трябва да се говори за недофинансиране, а да се направи всичко възможно и кадровият потенциал да бъде правилен", допълни доц. Спасков. 

Гледайте целия разговор във видеото.