Меджидиев за трагедията във Враца: Спешните екипи не са закъснели, реагирали са адекватно

По първоначални данни шофьорът се е движил с над 100 км/час, а детето не е било в столче

11.01.2023 | 17:45 Редактор: Петя Кръстева

Тригодишно дете загина в катастрофа край Враца. Лекарката от "Спешна помощ", отзовал се на сигнала, е била с положителна проба за алкохол. Близките твърдят, че действията ѝ са били неадекватни и са причинили смъртта на детето. Здравните власти започнаха проверка по случая, която цели да установи дали медицинските стандарти при оказване на спешна помощ са били спазени.

Първи за нетрезвото състояние на медицинското лице алармират близките, които още на мястото на инцидента виждат, че тя е е във видимо неадекватно състояние. 

"Близо два часа се молим, падам на колене и викам "Кажете къде е детето бе". След това излезе една докторка от спешното и вика "за съжаление, внучето ви е починало". Синът ми в паника излезе и удари прозореца", разказа дядото на починалото дете Бисер Йорданов. 

По настояване на бабата на жертвата е направена алкохолна проба на лекарят от "Спешното отделение". 

"Да, взета е проба за алкохол - резултатът е положителен", потвърди говорителят на ОДМВР - Враца Красимир Василев. 

Очакват се и резултатите от аутопсията на 3-годишното дете, която ще даде яснота къде е настъпила смъртта и дали е било възможно да бъде спасено от медиците, както твърдят близките на семейството. 

От спешния център бяха категорични че ще вземат драстични мерки. Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в града д-р Галина Лещарска бе категорична, че хванатият с алкохол медик ще бъде уволнена. 

Според близките на пострадалото семейство е имало забавяне и в пристигането на линейките. 

Служебният здравен министър Асен Меджидиев обаче обяви, че по негова информация екипите на Бърза помощ са дошли навреме, реагирали са достатъчно адекватно, лекарят също е реагирал в ситуацията. 

Инцидентът стана вчера около 19 часа на пътя Враца – Криводол. Колата, в която е пътувало детето, се обърна в дере, след като поднася заради мократа от дъжда настилка. 

По първоначални данни причината за тежката катастрофа е превишена скорост. Водачът на лекия автомобил е с отрицателни проби за алкохол и наркотици. Назначена е съдебномедицинска експертиза. По първоначална информация той е шофирал с над 100 км/час, въпреки мократа настилка. Оказва се и че 3-годишното дете не е пътувало в столче, а е държано от майка си, която остава в тежко състояние.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
здравен бизнес
преди 1 година
Цялата ни Здравна система, отдавна е "на системи"! 3 часа чакане пред личните лекари, свободна обмяна на вируси през това време, неадекватно лечение, липса на изследвания за характера на вирусите, изписване на антибиотици за лечение на вируси.....Вечно недостигащи направления за специалист, труден достъп до квалифицирана медицинска помощ. Сигнализирай за неуместен коментар