България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Безплатни лекции и детски работилници стават част от "Академия за родители"

Събитието спестява време и дава ценни уроци, казаха Маринела Станулова и Анна Влаева

24.08.2023 | 09:40 Редактор: Вяра Димова

Фестивал "Академия за родители" ще се проведе на 9 септември в София. По време на фестивала ще има различни работилници за деца, интересни лекции за родителите, както и много изненади. 

"Академията се появи, когато самата имах проблем. Бях бременна с първото си дете. Научиха ме как да раждам, как да дишам. Когато детето ми беше на шест месеца, си казах, че нямам представа как да го възпитавам. Тогава си дадох сметка, че не съм само аз. Много родители не знаят как да постъпят", обяви организаторът на събитието Маринела Станулова в студиото на "България сутрин".

Програмата ще бъде богата - ще има зона с лекции с ценни съвети, ще има и над 25 детски работилници, стана ясно от думите на Станулова.

"Имаме зона за консултации с различни специалисти, в които всеки родител може да говори безплатно", уточни още организаторът. 

Анна Влаева ще бъде един от менторите в "Академия за родители" и ще засегне темата за подготовката на мозъка на децата за училище.

"Когато детето стане на 5-6 години, родителите започват да го учат на букви, а на мен ми се иска да стигне до общата публика информацията, че мозъкът първо трябва да се подготви. Става въпрос за мозъчни структури, които трябва да бъдат развити. Този труден момент в училище се случва със забавни дейности", обясни специалистът по ранно детско развитие пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Влаева трябва да се знае, че е правилно детето да се развива, но е важно и да се прецени как ще бъдат насочени усилията. Тя даде следния пример: "Ако запишем детето на компютърно програмиране, на английски език и на някакъв вид математика, се адресира една и съща мозъчна структура, т.е. ние пренапрягаме една част от мозъка, а друга остава латентна."

Станулова обясни, че Академията работи с над 350 специалисти и в България има "голям глад за това". "Искат да помагат и информацията да стигне до родителите като вид превенция. Това е просто едно събитие, но ние целогодишно правим малки събития, които родителите са на различни локации и имат възможност да получат свети по различни теми", уточни Станулова.

Според Влаева има тенденция съвременните родители да изпитват объркване, защото попадат в огромен поток от информация.

"Всичко това държи родителите в ступор. Чести въпроси са "дали не съм развалил детето". Преди 30-40 години не е имало този проблем. Тези ежемесечни срещи са много полезни", настоя менторът.

Гледайте целия разговор във видеото.