България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не можем да променим банкнотите след приемането на еврото, но какво да изобразим на евроцентовете

В България е възприета възрожденската традиция при отпечатването на пари, каза художникът Хубен Черкелов

18.08.2023 | 09:28 Редактор: Юлиан Христов

С въвеждането на еврото в България идват и много въпроси, като един от по-креативните е: "Как ще изглеждат новите ни банкноти?".

Според един от най-разпознаваемите художници извън България - Хубен Черкелов, едно произведение на изкуството не струва много в материално отношение.

"Но, ако е на Пикасо, струва 5 млн. долара и ние се съгласяваме с това. По същия начин, ако за една банкнота кажем, че е с номинал 100 евро, въпреки че стойността ѝ е 20 ст., ние трябва да се съгласим, че тя е с номинал от 100 евро", каза Черкелов.

По думите му детайлите върху една банкнота са важни, но също така и образът, който "общува с потребителя и зрителя".

"Художникът трябва да търси себе си през целия си живот. Може да се каже, че той е завършен творец, когато е достигнал себе си. Аз съм намерил своя разпознаваем стил, но мисля, че все още мога да се развивам. Мен ме интересува да рисувам картина след картина, не ме интересува дали някой ще я купи", допълни художникът.

Той разказа каква е традицията за рисуването на банкноти. Централната банка на САЩ е преценила, че на парите трябва да бъдат изрисувани американски президенти. В Европа е възприето изобразяването на несъществуващи сгради.

У нас водещ е възрожденският мотив, поясни Черкелов.

"България е хванала този възрожденски мотив още от началото на 20 век, когато започват да слагат Антон Митов, Мирослв Вешин. Това са съществуващи по това време произведения на изкуството, които се поставят върху банкнотите. Тогава това е било съвременно изкуство. Тази традиция е прекъсната по време на комунистическите символи, когато на банкнотите започва да се изобразява Георги Димитров и комунистически символи", разказа художникът.

Той допълни, че ако страната ни приеме еврото, банкнотите трябва да останат с дизайна, който е одобрен.

"Държавите нямат право да променят дизайна на еврото. Но на центовете всяка държава може да сложи каквото си иска", каза художникът и допълни, че вероятно не би било добра идея на тях да са изобразени революционери като Левски и Ботев. Вместо това Черкелов предлага да бъде нещо, което да провокира и да бъде озадачаващо – например копие на 25 цента с образа на Джорж Вашингтон от едната страна и номинала на монетата от 2 евро от другата.

Черкелов каза, че има свое ателие в центъра на Ню Йорк, в което има контакти с художници от цял свят.

"В момента Пол Гоген ми е кумир, по-скоро като начин на живот. В живота си той може би не е най-успешният художник, но като начин на живот е много влиятелен", даде пример гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.


5
0 rate up comment rate down comment 0
Кольо
преди 8 месеца
Народа е *** и затова без референдуми влязохме в НАТО и Европейския съюз. Специално за НАТО и сега да се проведе референдум не се знае какъв ще е резултата - ще трябва да се прави ала бала. За Еврото пак ще се прави ала бала но то ще бъде по специално ала бала, при което ще участват и европейски пари и те както виждаме вече участват. Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 1
Валентин
преди 8 месеца
Ние евро не искаме може И война 85%Българи са съгласни с мен Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Украйнка
преди 8 месеца
Да и имам и проблемите... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
KEITH BALY
преди 8 месеца
НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТАМ ДА ИЗБИРАМЕ Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 2
Ствефан
преди 8 месеца