България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономист: Всички по веригата губим от забраната за внос на украинско зърно

Печелят нашите конкуренти в Европа, смята Преслав Райков

15.08.2023 | 08:22 Редактор: Тодор Петров

Преди два месеца Европейската комисия удължи забраната за внос на украинско зърно за България и още четири страни до 15 септември. 

"Рядко има решение, което да е губещо за всички. Това е едно от тези решения. Решението за блокиране на вноса на тези култури е доста вредно. Потребителите са поставени под риск цената да скача поради нарушаване на пазара. Бизнесът, който преработва тези суровини, е поставен под натиск. България страда, защото тези суровини отиват в нашите конкуренти в Европа. Страда държавата, която не събира достатъчно бюджетни приходи от митнически внос и ДДС на продажбата на суровините", коментира икономистът Преслав Райков за Bulgaria ON AIR

Според него страдат и земеделските производители, които "стават неадекватни на пазарната ситуация". Райков е на мнение, че агроведомството е в голяма заблуда, че това ще помогне да се качат на цените, тъй като те продължават да спадат. Българските производители пък държат на склад количества, които не вадят на пазара и от това печелят нашите конкуренти в Европа.

"Разкъсаха веригата и опитаха да настроят производители срещу преработватели и крайни продукти. Не се направи никаква пазарна консултация как пазарът реагира на тази забрана и какви са количествата, които стоят за реализация - около 830 хил. тона слънчоглед. Цените на световните пазари тръгнаха надолу. Украйна гаси своите производствени мощности за преработка на слънчоглед и се насочва към чистия експорт на суровината. Призовавам министър Вътев и администрацията да започнат по-адекватно да комуникират решенията с всички по веригата, защото в момента те са изключително на парче", каза още Райков в "България сутрин".

Гостът се съгласи с твърдението, че има риск от покачване цената на олиото у нас, тъй като ще ни трябват около 1,5 млн. тона внос на слънчоглед, за да може индустрията ни да произвежда на максималния си капацитет

"Зърнопроизводителите загубиха пазарна логика с идеята, че министерството ще им окаже протекция и ще ги субсидира. Сега държавата блокира тази продукция и не дава да се реализира. Всички страдаме от това нещо като потребители. Украинският и българският пазар са много взаимосвързани. Трябва да се потърси диалог между производителите, преработвателите и държавата", подчерта икономистът.

Райков е категоричен, че нашата икономика има нужда да бъде натоварена на максимум, докато в същото време индустриалното производство спада за пореден път.

Според икономиста най-реалистичният сценарий е в началото на 2025 г. да приемем еврото, а рисковете са основно по линия на инфлационния критерий. По-скоро ще има задържане на инфлационните нива, което би било спънка за инфлационния критерий, смята Райков. 

"Трябва да максимизираме икономическите си ползи. Надявам се правителството да гони балансиран бюджет или бюджет в излишък и да не генерираме допълнителна инфлация", посочи още Райков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа