България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цанко Цанков е готов за рекорд на маратона в ледените води на протока Каталина

Ще трябва да преплува за около 8 часа близо 40-километровата дистанция

18.08.2023 | 08:00 Редактор: Тодор Петров

Цанко Цанков чупи рекорди и е един от най-добрите ни плувци. След броени дни той ще участва в индивидуално преплуване на близо 40-километровата дистанция между Санта Каталина и Лос Анджелис в САЩ.

"Готов съм, подготовката ми протече перфектно. Утре заминаваме с моя екип за САЩ. Уверен съм в своите възможности, ще дам най-доброто от себе си. На 28 август е планиран стартът на един най-трудните плувни маратони в света. Единственият плувен маратон в света, на който се дава старт през нощта, в полунощ местно време. Това е от полза за мен, тъй като това ще бъде в 10 часа българско време", каза Цанко в студиото на "България сутрин".

У нас той е провел редица нощни тренировки и се чувства подготвен за предстоящото предизвикателство. Тренирал е със затворени очи, докато плува в морето в България. Подготвен е за най-тежките възможни условия във водата и очаква да се изправи срещу най-трудното предизвикателство в състезателната си кариера.

"40 км в Тихия океан се равняват на около 160 км изчитани от лекоатлет. Подготвен съм за време около и над 8 часа във водата. Температурата на водата варира от 16 до 19,6 градуса. Лошото в случая е, че в последните 6 км от дистанцията температурата на водата спада рязко до около 16 градуса. Най-сериозният риск е прогресивна хипотермия", посочи Цанко Цанков пред Bulgaria ON AIR.

Плувецът смята, че при добри атмосферни условия и перфектно изпълнени задължения от екипа му ще има възможност да атакува световния рекорд за преплуване на отсечката.

"В екипа ми е включен най-опитният водач на това трасе, той е американец. Имаме двама каякари, които ще ме придружават, ще се сменят на два часа. Човекът с кануто ще бъде на два метра от мен. Ще имаме специални устройства за нощно виждане, хората от екипа ми ще следят какво се случва във всеки един момент. Единственият ориентир ще бъде лодката пред мен", обясни още Цанков.

Преди самото състезание той ще проведе много важни срещи с американската част от неговия екип и американската федерация по плуване. Ще използвам възможността да проведа поне 5 тренировки в океана, отбеляза плувецът.

Гледайте целия разговор във видеото.