Цанко Цанков се изправя пред ново предизвикателство, ще преплува близо 40 км в Тихия океан

Ще го следва лодка с техника против акули и китове

16.05.2023 | 15:00 Редактор: Петя Кръстева
Цанко Цанков се изправя пред ново предизвикателство, ще преплува близо 40 км в Тихия океан

Световният рекордьор по плуване и единственият българин, преплувал разстоянието от Европа до Африка през Гибралтарския проток миналата година, Цанко Цанков се завърна от работно посещение в САЩ. По време на двуседмичния си престой зад Океана Цанков договори предстоящото си плуване от световната верига най-трудни плувни маратони в света – Ocean 7.

Събитието, в което участие ще вземе нашият състезател, ще бъде на 27 август от остров Санта Каталина до Лос Анджелис с дължина 37 километра във водите на Тихия океан. Бургазлията се запозна с местния екип от лодкари и технически лица, които ще го съпровождат през цялото време на предстоящото състезание. До момента в историята няма друг наш сънародник, който да е взимал участие в престижната надпревара в САЩ, която е част от Световната федерация по плуване в открити води – WOWSA. Българинът използва и част от времето си да тренира в студените води на океана в близост до мястото на финиширане, в района на пристанището Сан Педро.

"Много ползотворни срещи проведохме на американска земя с хората от Световната федерация и местния екип, които са ангажирани със състезанието. Това е официално събитие и се администрира от WOWSA, като има доста изисквания и правила. Някои от тях са, че не може да се ползва неопрен за плуване, въпреки студената вода и продължителното време в нея. Другото важно е, че стартът ще бъде даден вечерта американско време и ще бъда осветяван във водата от специална лодка. Ще има и плавателен съд, който е снабден с техника против акули и китове, които по това време от годината присъстват около Санта Каталина и могат да създадат проблем на плувците. Страх нямам, притеснения също. Искам да го преплувам и ще съм подготвен да го направя. Ще опитам и световен рекорд по трасето, но това зависи от много фактори като вълнението, теченията и вятъра", сподели Цанков.

Той ще бъде във водата около 8 часа, предаде БГНЕС.

"Не спирам да тренирам в родния ми град Бургас, като редувам плувания в Черно море и басейн. Амбициран съм да успея и в САЩ и да завърша втория от общо седем най-трудни плувни маратони в света", каза още плувецът.

Освен с всекидневните тренировки, Цанко Цанков се занимава и с организацията на предстоящия плувен маратон "Порт- Бургас" 2023, който е международен и тази година ще бъде на 8 юли (събота) в Акваторията на Морска гара в Бургас.

Снимка: lap.bg