България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Български ученик влезе в Топ 5 на изследователска програма в САЩ

Радостин Чолаков разказа за квантуването на езиковите модели на услуги като ChatGPT

14.08.2023 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

Българинът Радостин Чолаков от математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" влезе в челната петорка в престижната изследователска програма на Масачузетския технологичен институт.

"До това постижение се стигна, след като участвах в 6-седмичната изследователска програма RSI в Масачузетския технологичен институт. Тази година бяхме 100 ученици от различни страни и участваме с разработка на проект с ментори. България има трайно участие в тази програма и всяка година участват двама българи, които се избират с конкурс и се провежда интервю в БАН", каза Радостин в студиото на "България сутрин".

Проектът му е бил в сферата на машинното обучение - с неговите ментори са квантували големи езикови модели.

"Тези езикови модели зад услуги като ChatGPT, които могат да генерират текстове, са изключително големи и изискват много ресурси, за бъдат използвани и разпространявани. Основно разглеждахме различни начини да ги направим по-малки като памет и ресурси, от които се нуждаят, за да бъдат по-бързи. Това се постига чрез квантуване, което представлява закръгляне на параметрите на моделите към по-малко на брой възможни стойности", обясни ученикът, който сега ще бъде 12-и клас.

Интересът му към програмирането се е зародил още от ранна детска възраст. В първите години го възприема като игра, след което прераства в нещо по-сериозно. В началото се е самообучавал в интернет, но в последните години получава голяма подкрепа от учени в БАН.

Радостин Чолаков ще представя България на международен семинар в Швейцария през 2024 г. Подборът за този форум също е осъществен чрез конкурс от МОН. Очаква на форума да се проведе семинар за STEM технологиите и ще обнови опит с ученици от другите държави.

"Надявам се да продължа да се развивам в сферата на компютърните науки. Да правя неща, които да бъдат полезни на хората. Тези проекти от RSI имат за цел да правят по-лесно използването на модели за машинно обучение. Този път минава през висше образоване в тази насока", посочи още Радостин.