България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Паметникът на Съветската армия - историческа памет или пропаганда и подмяна на фактите?

Историята трябва да бъде поддържана и предавана вярно на младото поколение, казаха Тодор Чобанов, Дора Иванова и Самуил Шивачев

14.08.2023 | 09:35 Редактор: Вяра Димова

Паметници на Съветската армия има в много градове на страната - София, Варна, Бургас, Добрич, Пловдив, Русе... Някои от тях се оказват много спорни. Сериозен дебат имаше за преместването на Паметника на Съветската армия в София. Последно беше решено, че тази година той няма да бъде преместван. 

"Едва ли има друг такъв случай в новата българска история - неведнъж, а два пъти Общинският съвет през 1993 и сега, март месец, взима едно и също решение, касаещо един и същи паметник", коментира историкът и бивш заместник-кмет на София доц. Тодор Чобанов в студиото на "България сутрин".

Според него тоталитарните внушения и пропагандата създават напрежение вече много години в София. 

"Паметникът е на метри от НС, от центъра на българския суверенитет. Далчев най-добре го е обяснил - трябва по-скромно място да се намери за този монумент. Не може да позволим, при условие, че в българската столица липсват знаци на паметта за по-голяма част от българската история, да има подобен монумент с противоречив характер. Неслучайно създава напрежение", обясни историкът и допълни, че градусът на напрежението се е покачил със започването на войната в Украйна.

За доц. Чобанов решението на Общинския съвет не е изненада, тъй като въпросът е поставян многократно през годините. "Темата е актуална, трябва да се мисли трезво и спокойно, да се види какво се направило в Източна Европа - не сме единствените, изправени пред подобни проблеми", даде пример бившият заместник-кмет на София.

Паметниците са източниците на историческата ни памет и за културата на един народ е показателно отношението към тях, каза пред Bulgaria ON AIR историкът гл. ас. Самуил Шивачев от Пловдивския университет.

"Там се намира нашето изкупление. От години нямаме национална политика за съхраняване на историческата памет. Гледам действията на политиците. Отдавна имаме бездействие на историческата ни памет. Как се борим с носталгията към комунизма? Живата памет може да бъде заличена", заяви гл. ас. Шивачев.

Паметникът е част от мащабна програма на комунистическата партия да подмени историята, истинските факти, посочи доц. Чобанов.

"Колегата е прав, че трябва да се преподава миналото, но трябва да се преподава вярно, а не с мнима пропаганда с измислени събития. В сърцето на българската столица няма как да оставим празен площад, при условие, че имаме дефицит", обоснова се Чобанов.

Преподавателят в Пловдивския университет открои друг проблем - не е ясен проектът за преместваме в музейна среда на тези паметници, както и колко ще струва самото преместване. По думите на Чобанов то ще бъде символично.

"Тук е парадоксът - че този паметник е пропаганда, именно затова не може да се намира в сърцето на българската столица. Този паметник за много хора е обиден", заяви бившият заместник-кмет на София.

Според архитект Дора Иванова тези паметници са важни, защото разказват историята по директен начин и тяхното опазване е важно за образователни цели и развиването на разбиране за периода.

"Вчера завършихме третото издание на фестивала OPEN BUZLUDZHA, което дава нова интерпретация. Сградата е много повече от един паметник на комунизма. Тя е архитектурно творение и провокира и създава нови изживявания", сподели арх. Иванова.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа


5
2 rate up comment rate down comment 4
КИРУ ЖЪРТЪ
преди 8 месеца
ДА. НЕ. СЕ. СТРАХУВАТ. А. ВЕДНАГА. ДА. ЗАПОЧНАТ. МЕСТЕНЕТО . ТОВА. Е. ПАМЕТНИК НА. ЛЪЖАТА. НА. БКП. ЩО. НЕ КАЖАТ. ТОГАВА. ЗАЩО. РУСНАЦИТЕ. НИ. КОНФИСКУВАТ 38. ТОНА. ЗЛАТЕН. РЕЗЕРВ ЩОТОМНОГО. НИ. ОБИЧАТ. ЛИ .НАШИТЕ. ПРОДАЖНИ. КОМУНИСТИ. И. ДО. ДЕН. ДНЕШЕН. ЛЪЖАТ. ЗА. ВСИЧКО Сигнализирай за неуместен коментар
4
9 rate up comment rate down comment 6
Читател
преди 8 месеца
Като цената за преместване е символична господин Чобанов да си бръкне в джоба и да плати. Да ама не. Тези които викат против паметниците не плащат никога. Само варварите рушат паметници. Сигнализирай за неуместен коментар
3
8 rate up comment rate down comment 2
Аз
преди 8 месеца
И какво му е противоречивото?Историците много добре знаят,че при " подялбата" при преговорите след войната т.н.Запад НЕ ни е искал.И сега не биха ни искали,но все пак сме граница. Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 13
анонимен
преди 8 месеца
Това е паментик на фалшифицираната българска история! Да се разруши!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
13 rate up comment rate down comment 6
памет
преди 8 месеца
Комунизъм но защо тия историци не кажат че САЩ и Англия са съюз със комунизма в СССР. Значи комунизма е важен в историята за България и паметника си е добре. Сигнализирай за неуместен коментар