Паметникът на Съветската армия остава на място, изчезна документацията за монумента

От Националната галерия нямат пари за изготвянето на експертизи

11.08.2023 | 18:58 Редактор: Тодор Петров
Паметникът на Съветската армия остава на място, изчезна документацията за монумента

Паметникът на Съветската армия в София няма да бъде премахнат поне до края на годината. Областната администрация не може да се ангажира с конкретен срок, съобщават от екипа на Вяра Тодева. 

Причините - от Националната галерия, която е една от възможните локации за нов дом на паметника, обяснили, че нямат пари за изготвянето на експертизи. Те са нужни, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. 

Освен това не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите. Данните за тях задължително трябва да присъстват в проектната документация на паметника. Изненадващо обаче, тази документация се оказа изчезнала.

От Столичната община обясняват, че не са успели да открият книжата. Сега областната управа ще трябва да стартира процедурата за възстановяването им, а това отнема време. 

В средата на седмицата от "Левицата" изградиха палатков лагер пред паметника, за да го пазят. БСП и "Възраждане" обявиха готовност да се присъединят към охраната. В позиция посолството на Руската федерация у нас подчертава, че монументът е част от общата история на Русия и България.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
3 rate up comment rate down comment 2
Христо
преди 8 месеца
Няма такъв робски народ!!! Заслужаваме си съдбата!!!! Сигнализирай за неуместен коментар