Развитие по казуса с Паметника на Съветската армия - ще бъде ли съборен?

Вече собствеността е в областния управител, те да преценяват, заяви премиерът Денков

04.08.2023 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Кабинетът Денков реши да отстъпи собствеността на Паметника на Съветската армия на областния управител на София. Още през март Столичният общински съвет реши, че монументът трябва да бъде премахнат.

През далечната 1954 г. в градския пейзаж на София се появява нов паметник, който и до днес остава най-високият монумент в столицата - 45 метра. 

Историкът доц. д-р Борис Стоянов заяви, че този паметник е идеологически символ и той внушава победилия социализъм и съветски режим.

"Внушава, че така ще бъде завинаги, което историята показа, че не е съвсем вярно", смята той. 

Още от годините на прехода монументът предизвиква спорове в обществото. През 2021 г. посолството на Русия в България предлага да поеме ремонта и поддръжката на Паметника на Съветската армия, като в замяна получи безсрочно и безвъзмездно монумента и принадлежащата територия. Въпреки съгласието на тогавашния областен управител на София Николай Пехливанов, размяната не се осъществява.

"Вече собствеността е в областния управител, те да преценяват", съобщи премиерът акад. Николай Денков.

Въпреки протестите през март, Столичният общински съвет реши паметникът да бъде преместен в Музея за изкуството от периода на социализма. Историци също подкрепят това решение. Против премахването на монумента твърдо се обявиха от "Възраждане", които смятат, че подобен акт би разделил обществото и целят да унищожат българската история.

Някои граждани се съгласяват с решението.

"Трябва да бъде премахнат, но да бъде съхранен в музей. Не мисля, че подобен паметник трябва да стои в центъра на София и да е най-високият паметник в столицата", сподели столичанка. 

Кога ще бъде демонтиран паметникът - не става ясно. Не е ясно и какво ще се появи на негово място. 

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR