България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кои банкомати удържат 10% такса по морето и как да се предпазим от фалшиви турагенции?

Основателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова сподели къде да намерим повече информация

14.08.2023 | 08:49 Редактор: Михаела Кирилова

Банкомати по морето удържат над 10% такса от изтеглената сума. За това сигнализират граждани, посетили Черноморието ни това лято.

"Хората си мислят, че тези банкомати са на някои от банките, които оперират в България, но всъщност те са независими. Тук е въпросът, че трябва да сме по-активни и да намерим повече информация за това колко ще ни струва тегленето. Оказва се, че начинът, по който се доставя тази информация не е достатъчно надежден, за да може хората да се информират коректно. Размерът на таксата става ясен непосредствено преди да потвърдим операцията. Устройствата са направени интуитивно да ни водят напред и ние понякога несъзнателно потвърждаваме всичко. Винаги трябва да търсим информация на официални сайтове. От мобилното приложение трудно се достига до тази информация и тя е доста оскъдна. Пише, че ако теглим с карта от българска банка не се удържат такси, а ако не е от българска банка - вече зависи от условията", каза основателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че тези банкомати отговарят на изискванията на Европейското законодателство, но трябва да се внимава с информацията, която потребителят получава. Съветът ѝ е да се посети официалната страница на това дружество и кореспонденцията при оплаквания да тече писмено.

Следващата тема, която Габриела Руменова засегна, е сигнал за ограничен достъп до тоалетните за хора с увреждания по Черноморието.

"Въведена е такса за всички граждани, които не са клиенти на бензиностанцията. Освен че има такса, и вратата беше заключена. Това създава допълинително неудобство на хората с увреждания. Трябва да бъдем по-чувствителни към тях. Съветът ми към търговците е наистина да бъдат по-сензитивни. В много държави има универсален код за тоалетните за хора в увреждания", заяви тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Руменова разказа и за новата практика по плажовете - отдаването на чадър и шезлонг в комплект. Според сигнал, туристи са били изгонени, защото са искали да ползват само чадър. Министерството на туризма се сезира и обяви, че започва интензивни проверки по плажовете. Гостът сподели, че потребителят трябва да има право първо да знае колко ще струва тази услуга и второ - да има избор за какво ще заплати.

Основателят на платформата "Ние, потребителите" разказа и за приложението за предварително запазване на място на плажа. Facebook групата е проверена от тях, а приложението все пак не е стартирало работа.

"Имаме много случаи за незаконно организирани пътувания. Апелът ми към всички потребители е да се насочват към легитимни търговци. На сайта на Министерството на туризма има регистър за легитимните туристически агенции и там всеки може да провери", предупреди Габриела Руменова.

В края на разговоря тя засегна и темата със задължителната консумация на гръцките плажове, която достига 100 евро.

"Тези практики започват да се проявяват и в другите държави. Всичко това е законно, самите търговци ще си направят равносметка в края на сезона и ще преценят дали ще го направят следващата година", посочи Руменова.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.