Свиват броя на банкоматите в страната, големи неудобства за туристите в курортите

Трудности за туристите през лятото

11.07.2023 | 14:20 Редактор: Михаела Кирилова

Намалява броят на банкоматите в страната. По-малко устройства за теглене на пари ще има в малките населени места и по курортите. А с това и повече неудобство за планиращите почивки, особено в летния сезон.

"Наблизо няма банкомат, има само на АТМ и всъщност като пазаруваш в магазин до 10 лева не ти разрешават с карта да плащащ и трябва да обикаляш, за да намериш банкомат", каза туристката Людмила Зашева.

Тя е избрала да почива в Равда и ѝ се налага да обикаля курортното селище, за да търси банкомати.

Според създателя на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова, политика на банките е да намаляват броя на банкоматите. 

"По този начин те спестяват от своите средства, които инвестират в това да поддържат тези банкомати, да осигурят тяхната охрана", каза тя.

През летния сезон обаче и за хората, които живеят в малките населени места, това може да се окаже проблем.

"Когато трябва да платят в магазин, където например няма и ПОС терминал, това означава да отидат в най-близкото населено място където има банка или банкомат да теглят и тогава да ползват парите си", допълни Руменова.

От бизнеса по морето казват, че банкомати в големите градове има достатъчно, но проблемът е, че при разплащане чрез ПОС терминал в магазини, заведения и места за настаняване, тежестта пада върху търговеца.

"Морската градина на Бургас и Варна, които се посещават от много туристи, има банкомати, но ние имаме и други обекти, които са в гора, така че отговорът е двузначен. Плащанията наистина вече над 50% минават може би по банка, което между другото е в ущърб на бизнеса, защото таксите там се удържат от конкретната фирма и конкретния бизнес", коментира мениджърът на заведения и хотели по морето Манол Тодоров. 

Експертите съветват туристите да се интересуват предварително за местата където отиват, има ли банкомати и може ли да се плаща с ПОС терминал, за да е спокойна почивката им.

Вижте повече в репортажа.


4
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Това е пародия на "съвременно" общество и "горди европейци", които се третират по този начин. Пълна трагедия. Защо се дават лицензи на банки, които не искат или не могат да поддържат достатъчно банкомати? Спрете им лицензите, след като нямат сили да поддържат достатъчно банкомати или намерете друго решение, което да ги накара да разширяват мрежата, вместо да я свиват. Толкова ли са некадърни нашите управници, че не могат да решат този проблем адекватно? И искат да развиват туризъм без банкомати? Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 0
Радослав
преди 9 месеца
Банките всяка година отчитат все по-големи печалби. Мината година беше рекордна, но разходите за поддръжка на банкомати не им били по джоба. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Мирослав
преди 9 месеца
Айде бе, кило краставици 7 лева и с претенции, че ги удряли пос терминалите и видиш ли лошите банки с големите им такси. Кафето 5 лв, една кола или фанта и тя толкова, да седнеш да изядеш един хамбургер 7 лв и това в кеш! Намелете тогава цената, като няма пос и не плащате на банката за такси. Така и така ги вдигат цените, що да не си плащам удобно с карта или телефон, разлика в тия обекти няма! Обекти без пос не посещавам, трябва да се наложи със закон във всички търговски обект терминала! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
DJ DODO
преди 9 месеца
Те за това предпочитат повечето в чужбина ... Сигнализирай за неуместен коментар