България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт към МЗ: Съдебният лекар не определя телесната повреда, останахме максимум 65 души

Съдебните медици са 60-65 в страната, някои в пенсионна възраст, заяви доц. Александър Апостолов

09.08.2023 | 10:00 Редактор: Михаела Кирилова

Здравното министерство ще разгледа проекта за ясен стандарт за изготвянето на медицинските експертизи. На този фон съдебните лекари, които трябваше да направят повторна експертиза за случая с 18-годишната Дебора, си направиха самоотвод.

"Имайки предвид шума около случая, много от нашите колеги се почувстваха несигурни. Може би това е една от причините да направят самоотвод. Може да е вид съпричастност към проблема със съдията, който направи първата експертиза. След този самоотвод следва заменяне на експертите. Това е задача на разследващия орган и на съда. Има списъци на вещите лица, които са регистрирани към съответните съдилища и от тях могат да се вземат координати и да се назначат. Разбира се, че всичко това забавя делото, но това вече е проблем на организацията", каза главният координатор на Експертния съвет по съдебна медицина към здравно министерство доц. Александър Апостолов в ефира на "България сутрин".

Той поясни, че тежката работата на съдебните медици е широка специалност и включва както знания по медицина, така и знания по някои правни въпроси.

"Това е изключително напрегната работа, защото вече сме малко на брой. Не сме повече от 60-65 човека, като включим и пенсионираните колеги. Те са още действащи, защото няма желаещи. Комплексните проблеми са и в сферата на здравеопазването. Половината от завършилите лекари имат идея да заминат за чужбина за по-добро заплащане", коментира експертът. 

Той обърна внимание и на важния въпрос за първоначалната експертиза на Дебора и дадената "лека телесна" повреда. Според експерта това не е едномоментен акт и допълнителни експертизи са възможни. Апостолов поясни обаче, че тези допълнителни експертизи не са с цел да променят решението, а да се уточнят допълнителни въпроси по случая.

"Стряскащо е, когато някой види уврежданията на живо. Съдебният лекар трябва да освидетелства лицето и да установи медикобиологичната характеристика. Спазва се една последователност и точност на описанието. Трябва от описанието човек да може да си го представи със затворени очи. Определянето на степента на телесната повреда е право и задължение на правник. Той трябва да отнесе това увреждане към един от трите основни члена, а не съдебният лекар", поясни доц. Александър Апостолов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Случаят с 18-годишната Дебора от Стара Загора предизвика и спекулации, че няма стандарт при съдебните медици. 

"Стандартът, който ще бъде внесен, е изготвен преди няколко години от екип от няколко водещи съдебни лекари в България. В този стандарт трябва да се посочат основните параметри на дейността, свързана с работата по съдебна медицина. Тоест - описване на дейностите. Не само при нас няма стандарт. В много медицински специалности се работи без стандарт. При нас не създава проблем, тъй като в хода на обучението си и практиката сме наясно с всяка една стъпка, която трябва да бъде извършена", каза Апостолов.

Министър Хинков коментира, че има разнобой в системата. Гостът обясни, че това не е разнобой, а просто няма строг консенсус колко широк трябва да бъде стандартът. Той също предупреди, че подробното описване крие рискове целият стандарт да не се изпълнява, което няма да доведе до нищо позитивно.

Определянето на толкова строги правила е възможно да разубеди младите специалисти. 

"Ако целта на каквито и да е било правила е да има риск вършещият работа да бъде под угроза, как ще формираме интерес при младите специалисти? Също така какъв ще бъде моят стимул да работя?", попита доц. Александър Апостолов.

В края на разговора експертът посочи, че това, което ще направи този нов стандарт, е да успокои обществото. 

Гледайте целия разговор във видеото:


1
0 rate up comment rate down comment 0
доц. д-р Александър
преди 8 месеца
Моля Ви да коригирате няколко неточности в предаването на думите ми в текста. Сигнализирай за неуместен коментар