Майката на Дебора: Не се чувствам добре, виждам един празен поглед

Протестиращи срещу домашното насилие не са доволни от направените законодателни промени

08.08.2023 | 19:01 Редактор: Юлиан Христов

Нова вълна от съпричастност към 18-годишната Дебора. В родния град на момичето и в столицата протестиращи са се събрали с настояване за още по-строги наказания за насилниците на жени.

Пред Съдебната палата в Стара Загора се събраха приятели и близки на семейството. Те заявиха, че не са съгласни с начините, по които е водено разследването. Хората изразиха и недоволство от законовите промени, които бяха приети от парламента. 

"Това е някаква смешна, абсурдна забежка от закона. Тя нищо пак няма да ни гарантира. Ако са 12 дни и няколко часа, какво ни гарантира това?", коментира протестираща жена във връзка с определението за "интимна връзка", което беше прието в промените.

"Аз съм против давността, аз пледирам за престъпления срещу личността да няма въобще давност", каза друг протестиращ.

"Здравейте, добри хора! Благодаря ви, че в този много страшен момент за мен вие ме подкрепяте, мислите за мен, молите се за мен и се борите заедно с мен. Благодаря ви."

Така Дебора благодари за подкрепата на обществото след жестокото нападение от бившия си приятел и написа: „Косата ми ще порасне, белезите ще избледнеят, а Вашата подкрепа ще остане завинаги в сърцето ми!“.

Първият пост на Дебора, след агресията, на която е била подложена, беше публикуван в социалната мрежа броени часове преди готвения втори национален протест срещу насилието.

Семейството на пострадалото момиче също благодари за вълната от подкрепа. Въпреки преживения ужас състоянието на момичето се подобрява постепенно.

"Ние сме много благодарни за тази подкрепа, виждаме,  че не сме сами. И ако има и други жертви, не само на такова насилие, да не ги е страх", каза бащата на Дебора.

"Поиска го самата тя - да благодари на хората. Не се чувствам добре като майка, това което виждам, е един празен поглед", каза майката на пострадалото момиче.

Протестиращите коментираха и промените в Закона за домашното насилие, както и изказването на Вежди Рашидов.

"Това беше обида към всяка една българска жена. Лично аз така го приех. Наистина си го пусках няколко пъти и не вярвах какво чувам", коментира протестираща.

"Ние искаме само справедливост и ако някой е допуснал грешка, да се понесе отговорността. За нас най-важно е детето ни да се възстанови най-скоро", каза бащата на Дебора.

"Справедливост не само за нас, а за всеки, който е изтърпял подобно насилие", допълни майката на пострадалото момиче.

Протестиращите казват, че ще продължат с шествията, докато не видят реални резултати в борбата с домашното насилие и да няма "Нито една повече!".

Недоволство има и в столицата, където протестиращи се събраха пред Съдебната палата.

За втори път и София излиза на протест, за да каже не на насилието над жени. Развяват надписи "Любовта не е равносилна на насилие". Протестиращите настояват отново за оставката и на Вежди Рашидов. Хората категорично застават в подкрепа на жените, които са жертва на насилие. Исканията са за подкрепа в законодателството и изграждането на кризисни центрове във всички области в страната.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR