40 дни след обезобразяването: Дебора показа смелост, съдебни медици бавят експертизите

Втори национален протест срещу насилието и в подкрепа на младото момиче

08.08.2023 | 13:32 Редактор: Елеонора Танева

40 дни след жестокото нападение над 18-годишната Дебора от Стара Загора, ще се проведе вторият национален прост в нейна защита и срещу домашното насилие.  Протестът е тази вечер, а утре съдът трябва да разгледа искането на Георги Георгиев да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Миналата седмица Районният съд, на закрито съдебно заседание, го остави в ареста.

За да се прецизира обвинението срещу него се чакат съдебно-медицински експертизи. Те обаче ще се забавят, тъй като петима съдебни лекари от Стара Загора са отказали да изготвят новата експертиза по случая. Това съобщиха от Районната прокуратура в Стара Загора. Така лекари от друг град ще трябва да поемат случая.

А близо 40 дни, след като бе нападната и обезобразена с макетен нож, Дебора се появи за първи път публично и благодари за подкрепата: "Здравейте, добри хора! Благодаря ви, че в този много страшен момент за мен вие ме подкрепяте, мислите за мен, молите се за мен и се борите заедно с мен. Благодаря ви".

Така Дебора благодари за подкрепата на обществото след жестокото нападение от бившия си приятел и написа: "Косата ми ще порасне, белезите ще избледнеят, а Вашата подкрепа ще остане завинаги в сърцето ми!"

Първият пост на Дебора след агресията, на която е била подложена, беше публикуван в социалната мрежа броени часове преди готвения втори национален протест срещу насилието. Основен обвиняем за жестокото посегателство над 18-годишното момиче от Стара Загора е Георги Георгиев, който беше задържан повторно след силната обществена реакция, и след като стана ясно, че е бил освободен, защото нараняванията на момичето - 21 разреза с макетен нож и получените заради тях 400 шева, са определени като лека телесна повреда. 

От оповестяването на случая в общественото пространство до момента последваха оставки и извънредно заседание на депутатите. Вчера Народното събрание прие окончателно промените в Закона за защита от домашно насилие. С тях се увеличава кръгът от хора, които влизат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни. 

А след като съдебният лекар, изготвил първоначалната експертиза беше отстранен от работа, комисията по здравеопазване в Народното събрание реши да се създаде стандарт за съдебната медицина.

Вижте повече в репортажа.


2
3 rate up comment rate down comment 0
Теди
преди 9 месеца
Искам да отида при нейните лекари,за един месец счупения и нос се оправи,разрезите по лицето,обръснатата и глава,кръвонасяданията в очите и...смешно,жалко,лъжи... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Лалю
преди 9 месеца
Да,медиците бавят експертизите.А Господ за една неделя е създал света.Ами ,чудат се ,как да размият голямата манипулация на "стадото"Това е.Три дни медиите бяха впрегнати да повтарят и да ни набиват в главите мита за 400 шева.Денонощно. Сигнализирай за неуместен коментар