България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Седенето в класната стая не е образование, родители се връщат на училище

Децата искат да се изявяват, коментираха Росен Богомилов и Ева Грекова

09.08.2023 | 09:27 Редактор: Елеонора Танева

С 40% е намалял делът на отпадналите от образователната система деца за последните шест години. Данните показват, че за изминалите 6 години над 50 000 деца са върнати и задържани в училище.

"Данните показват, че политиката е в правилната посока. Освен връщането им, трябва и да ги задържим в образователните институции. Това опира до конкретни училищни политики. В повечето случаи подходът не трябва да е на калпак, тези мерки са индивидуални, спрямо потребностите на всяко дете", коментира зам.-директорът на 106 ОУ "Григорий Цамблак" Росен Богомилов в студиото на "България сутрин". 

По думите му децата имат нужда от езикова, социална и емоционална подкрепа. Той призова за локални политики във всяко училище.

"Не е нормално детето да не е в училище. Колкото повече време прекарва там, се осъзнава от страна на училищните екипи, на МОН и от страна на родителите, че не е нормално детето да не е  в клас. Ако родителят не е активна част от образователния процес, няма как да очакваме "уау резултати". НВО го показва това. На нас ни липсва работата с родителите, интегрирането на родителите в училище", заяви Росен Богомилов.

Образователният медиатор Ева Грекова също подчерта важността на ролята на родителите в процеса на връщане и задържане на учениците в клас. Тя работи в района на "Факултета", двама медиатори отговарят за 300 деца. Като един от основните проблеми посочи неразбирането на материала от учениците.

"Те идват в гимназия и колкото и да са ограмотени, думите са различни, не разбират преподаването на материала, налага се учителите в допълнителни уроци да наблегнем на разясняването на терминологията в учебния материал. Седейки в час като присъствие - не е начинът на образование", категорична беше Грекова.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че все повече родителите, прекъснали образованието си в начален етап, проявяват интерес към връщане в клас. 

Росен Богомилов добави, че в училището, в което е зам.-директор, има индивидуални форми на обучение за такива родители, които имат желание да учат. 

И двамата бяха категорични, че в днешно време начинът да задържат интереса на учениците е като им се предоставя възможност за изява и доказване, което създава конкуренция между децата. 

"Те искат да има занимания по интереси - танци, рецитали. Затова е важно да запалим учениците - през призмата на техния интерес да се провеждат часовете. Когато родителите видят, че децата имат интерес да ходят на училище, има резултати", мотивира се Ева Грекова.

Проучване сред ученици, родители и учители в 106 ОУ е показало какви промени очакват.

"Преодоляхме страха си да питаме, да имаме обратна връзка. Децата имат нужда да бъдат по-активни в учебния процес, да правят нещо, да творят, да изявяват себе си. Много е важно да научим децата да не се страхуват от грешките и провалите", призова Росен Богомилов.

Гледайте целия разговор във видеото.


5
4 rate up comment rate down comment 0
Луда майка
преди 9 месеца
Искам да знам,защо учебниците са написани така, че да се налага родителите да обясняват термините в къщи???Защо родителите ТРЯБВА да са и част от учебния процес,при положение, че те ТРЯБВА да са на работа, за да могат да си платят данъците , за да има заплати за учителите????Защо трябва децата да чакат родителите си да се приберат от работа , за да седнат да си учат материала, който респективно би трябвало да са разбрали в училище??? Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 2
ТНТ
преди 9 месеца
Доректоре кажете причината да се ходи на училище или не ви изнася да признаете за финансовите причини относно детски и помощи.Обяснете защо не оставяте ученици в същия клас за слаб успех ,но стига толкова,че имам много защо и ще е трудно да отговорите Сигнализирай за неуместен коментар
3
6 rate up comment rate down comment 3
Л.Йорданов
преди 9 месеца
Имам решение, но никой не обръща внимание! В сферата на образованието съм от 1984 г., за съжаление направиха учителите ПИСАРИ!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 1
Г.Владимиров
преди 9 месеца
Всичко е лъжа и стъкмистика в училищата. Няма ред, няма контрол. Учителите масово пишат формални оценки, за да угодят на директори-феодали. Масово се точат пари по програми, без реално да се водят часове. Децата са неграмотни и на никой не му дреме. Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 1
П.Павлов
преди 9 месеца
Абе хора Вие в България ли живеете или на някоя друга планета? Парите се дават на брой ученици и няма отпаднали ! Но и в училище няма ученици питам защо ги няма там в класната стая.11 и 12 клас въобще не ходят на училище от години.Това всички го виждат но се правят на разсеяни!Докога така и кой печели от това образование? Сигнализирай за неуместен коментар