България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Атанас Кръстанов: 95% от всички пожари са свързани с човешка дейност

Районът на София се наблюдава от 4 противопожарни кули 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието

07.08.2023 | 09:57 Редактор: Юлиан Христов

Проучване показва, че продължителността на пожарните сезони глобално е нараснала с близо 20% между 1979 г. и 2013 г.

"Огненият триъгълник", който събира предпоставките за възникването на пожар в природата са наличието на горим материал, висока температура и кислород", каза консултантът по въпроси, свързани със защита от бедствия Атанас Кръстанов в предаването "България сутрин".

По думите му, когато температурата е много висока, горивото става в изобилие, а горските пожари се превръщат в едни от най опустошителните и трудни за овладяване, тъй като за това влияят много фактори, като температура, влажност, атмосферно налягане, релеф, топография.

Той обясни, че 95% от всички пожари са свързани с човешката дейност, като например умисъл, криминални прояви, но и невнимание при палене на огън в горски масиви.

"Затова различните горски стопанства, службите за пожарна безопасност и защита на населението предприемат всички мерки да с ограничат тези предпоставки – правят се просеки в горите, да не се прехвърля огънят, изграждат се пожаронаблюдателни кули, от които може до пет километра в далечина да се правят наблюдения", каза Кръстанов.

В района на Столичната община има три или четири такива кули, които наблюдават територията 24 часа, 7 дни в седмицата с термовизионни камери, които могат да наблюдават и скрит огън, обясни още експертът.

По думите му климатичните промени не са виновник за нарастването на пожарите, но са сериозна предпоставка за възникването им. "При много сухо време, различните дървесни видове започват да изпитват силен недостиг на вода. Когато има такива промени с много високи температури, се получава недостиг на вода. Имаше засушавания в почти цяла Западна Европа и това косвено влияе на условията и възникването на пожари", допълни Кръстанов пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че Европа е най-горещият континент, тъй като средната температура е с 2,3 градуса по-висока от средната температура на останалите континенти и това се дължи основно на климатичните промени.

За превенцията на пожарите се правят най-различни модели, но тъй като това е явление, което зависи от много фактори, е много трудно да се направи математически модел, стана ясно още от думите му. Според Кръстанов вече има и разработки с помощта на изкуствен интелект, които дават надеждата за по-ефективна борба с пожарите.

Гледайте целия разговор във видеото.