Лъжливи сигнали за пожари вдигат на крак пожарникари в Ямбол

От близо седмица температурите на сянка се задържат около 40 градуса

04.08.2023 | 19:37 Редактор: Юлиан Христов
Лъжливи сигнали за пожари вдигат на крак пожарникари в Ямбол

За екстремно висока опасност от възникването и разрастването на пожари, предупреждават от противопожарната служба в Ямбол. От близо седмица температурите на сянка се задържат около 40 градуса,  като и днес за в областта е обявен червен код за високи температури.

Сухата  растителност и вятърът са също предпоставка за разпалването на огнища. Засушаването през последните години води и до друг проблем, посочи  началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Кольо Гяуров.

"Поддържаме връзка с ВиК - Ямбол, при наша констатация на неизправен хидрант ние ги уведомяваме и своевременно те се стараят да бъдат отстранени тия хидранти, но има населени места, където през летния периода няма вода, селата не са водоснабдени - това също е голям проблем", обясни той, цитиран от БНР.

През последните два месеца са регистрирани 229 пожара в областта, като прогнозите са, че ситуацията ще продължи да се усложнява. Същевременно са засечени и 18 лъжливи повиквания.

"И когато нашите екипи са ангажирани с такъв  лъжлив сигнал, може граждани някъде действително да се нуждаят от нашата намеса и помощ", каза още комисар Гяуров.

Снимка: БГНЕС