Пожар от Турция подпали гори край Хасковско

На място са осем пожарни и два горски автомобила, засега няма опасност за населените места

04.08.2023 | 17:14 Редактор: Юлиан Христов
Пожар от Турция подпали гори край Хасковско

Пожар от Турция е навлязъл на българска територия в района на хасковското село Маточина. На място има екипи от огнеборци, които оценяват ситуацията. Това съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Александър Джартов.

"Предвид това, че температурите отново се повишават, очакваме до неделя да са също високи, след което да започнат да спадат през следващата седмица, след което отново да имаме повишаване. Растителността е суха, така че всяка една предпоставка за пожар вече има сериозно въздействие. Включително и в момента имаме отново в Хасковско пожари", обясни комисар Джартов.

"Този район трета поредна година гори, но различното тази година е, че пожарът влезе от турска територия. Той е на турска територия, който се прехвърля през река Тунджа и вече е на наша територия. Горят широколистна гора и храсти", обясни директорът на "Пожарна безопасност" в Хасково комисар Николай Вълчев, цитиран от БНР.

На място са изпратени осем пожарни автомобила, два горски пожарни автомобила, плюс други екипи на горските, доброволните формирования на Тополовград и Свиленград и водоноска за извозване на вода от Община Свиленград.

Засега няма опасност за населените места.

"Така че сме оповестили населението, да знаят, че наблизо има пожар, но на този етап няма опасност за селата", успокои комисар Вълчев. 

Снимка: БГНЕС