fallback

Губим все повече родни плодове и зеленчуци, цените им скачат с до 40%

Овошки измръзнаха през пролетта, домати и краставици изгоряха от жегите, заяви Цветан Цеков

07.08.2023 | 09:18 Автор: Вяра Димова

Тенденцията у нас е все повече земеделски производители да се отказват от бизнеса си.

"Ние губим българското производство. Това е тенденция, която продължава вече над 20 години и става практика. Всяка година губим български производители, които се отказват. Факторите са много. Не бяхме конкурентоспособни да застанем срещу едни модерни стопанства. Недоброто качествено прилагане на развитие на селските райони, в които се изляха милиарди, но в същото време нямаше качествен продукт, който да създаде стимул на производителите", каза представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков в студиото на "България сутрин".

Друга важен фактор, който той изтъкна, са климатичните промени - глобалното затопляне играе важна роля в производството.

"Тази година беше изключително тежка. От пролетта започнаха сериозни в цяла България осланявания, измръзвания. Загубихме почти 80% от реколтата от череши, между 80-100% от прасковите, кайсиите. В голяма част от България сливовите култури също са на 50-60%. Доматите, краставиците, чушките - в традиционни региони масово се оплакват, че заради високите температури изгарят продуктите на полето", стана ясно от думите на Цеков.

При някои от плодовете тази година повишението на цените е с 20-30%, някъде и до 40%, коментира представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци". Той обясни, че когато липсва родната продукция на пазара, тя веднага се запълва с вносна, но проблеми има не само в България.

"За много от плодовете в Гърция имаше проблем заради измръзване. Климатът не подбира. Тази тенденция ще се засилва. С годините ще става все по-сериозна", прогнозира Цеков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му българският потребител оценява качеството на нашите продукти. "Българинът осъзнава, че нашите плодове и зеленчуци са тези, които трябва да консумира. Геномът на организма усвоява на 100% храна, която е произведена в региона", обясни той.

За да се увеличат българските плодове и зеленчуци в училищата трябва да протекат и законодателни промени, коментира още Цеков.

"Да може поне 5 или 10% от това, което се купува, да бъде с български произход. За втора година училищните схеми се бламират - не може да протече това увеличение. Ресурс изтича в други държави. Ние сме последният сектор, който не се е срещал със министъра на земеделието", посочи още представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback