България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гостите на фестивала "Тракийски Мистерии" ще се докоснат до истински феномени

Основното послание е да се върнем към корените си, каза драматургът на фестивала акад. Цветан Гайд

24.07.2023 | 10:48 Редактор: Михаела Кирилова

Фестивал "Тракийски Мистерии" за трети пореден сезон ще накара руините на Стaрия град в Несебър и Античния театър в Пловдив да оживеят.  

"Фестивалът ще се проведе на 5 и 6 август в Несебър в Античния театър, както и в Старата митрополия. Вътре има фестивално пространство, където всеки посетител ще се срещне със свещените корени на древните ни предци. Това преживяване е уникално с автентична музика от Арт формацията "Орфика". Част от тази формация е и известната композиторка Елица Александрова. Всичкият бит на нашите предци ще бъде представен. Неслучайно фестивалът се казва "Тракийски Мистерии", каза драматургът на фестивала акад. Цветан Гайд в студиото на "България сутрин".

На фестивала ще има много ателиета, където посетителите ще могат да се запознаят с древните традиции на траките.

"В ателието хората могат да пият тракийско вино от автентични чаши, реплики на древни артефакти. Имаме още ателиета и празнични одежди. Има доспехи на тракийските войни, както и керамични плочки, върху които всеки посетител може да изпише призователни формули за защита и благоденствие", разказа още Цветан Гайд пред Bulgaria ON AIR.

Той увери, че драматургията на третото издание на фестивала е обогатена и гостите ще могат да се докоснат до истински феномени.

Драматургът на фестивала добави в края на разговора:

"Основното послание е да се върнем към корените си, към истинската идентичност, към онези свещени начала, които са вечни и те ни помагат да устоим на всички изпитания. До ден днешен българите оцеляват заради тази традиция. Ако я запазим, ние ще устоим всички премеждия, през които преминава нашият народ".

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа