България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Театърът слиза близо до народа: Какво можем да видим на фестивала "Арлекино и Марионета"?

Мариета Ангелова и Дидо Мачев с подробности за Международния фестивал за куклен и площаден театър в Созопол

20.07.2023 | 10:10 Редактор: Михаела Димитрова

Между 5 и 10 август община Созопол ще бъде домакин на Международния фестивал за куклен и площаден театър “Арлекино и Марионета”. 

"Звучи странно, но може да го наречем юбилейно издание. Като че ли 5 години минаха много бързо, въпреки трудностите, които ни придружават през цялото време. Може би по-важно е това, което се случва на края, аплодисментите на публиката и очакването към фестивала", сподели организаторът на събитието Мариета Ангелова - Марионета в "България сутрин".

Тя призна, че посетителите на Созопол и Черноморец ги чака голямо забавление, включващо 30 събития. "Предстоят ни 20 театрални спектакъла, всичко е на открито. Това са спектакли, които трябва да достигнат до всички, които искат да споделят момента. Входът е свободен", каза Ангелова.

"Публиката в залата реагира по един начин, защото е седнала по местата си, но тук преминават случайни хора. Говорим за изненадите, които специално за децата са огромни, не се знае кога ще дойде дете при теб, да ти каже, че те разбира и познава", допълни актьорът Дидо Мачев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Мариета Ангелова децата много често искат да се намесят в спектакъла, за да покажат своето отношение. "Площадният театър, акцентът в нашия фестивал винаги представлява един спектакъл от жанра "Комедия дел арте", който всъщност представлява световно нематериално културно наследство. Ние се стремим да обединим хората, които са на площада, да се получи споделяне между тях и нас. Това е театърът, който слиза близо до народа, който не е скрит в залите, а просто можеш да изживееш момента с театъра сега в този момент", обясни тя.

Гледайте целия разговор във видеото.