България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономист: Ралито на долара спря, отиваме към нормализиране, за България няма притеснение

В големите корпорации политиката следва икономиката, в България е обратно, заяви Пламен Иванов

20.07.2023 | 08:00 Редактор: Елеонора Танева

Доларът продължава да поевтинява спрямо другите основни валути. Анализатори съобщават за 15-месечно дъно.

"Това са нормални икономически процеси, нормално е цената да варира. Това не са политически процеси. Дали нещо ще се отрази по посока търговия и доставки? - не, отражение натам няма да има. Цената е резултат от политиката на Фед, която реши да спре вдигането на лихвите, съответно големите позиции в долари излязоха и започнаха да влизат други финансови източници като повишаване на единица акции. Имаме компания с видеоразпространение с 60% ръст, социална мрежа с над 100% ръст", коментира икономистът Пламен Иванов в студиото на "България сутрин". 

Прогнозата ме е, че ако на следващото си заседание ЕЦБ направи пауза с вдигане на лихвите, нивата на долара ще се нормализират.

"Еврото продължава да се покачва - тенденцията е такава, защото продължава вдигането на лихвите в ЕЦБ. Цената на парите в евро отново се повиши. Еврото е по-скъпо като капиталов инструмент. Не станал 2 долара за евро, за да има сътресения. Ралито на долара спря, отиваме към нормализиране. Нямаме притеснение, защото ние сме свързани към курса на еврото", добави икономистът.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че в големите корпорации политиката следва икономиката, в България е обратно.

"У нас икономиката следва политическите решения. Видяхме как в България политиката влезе в здравеопазване, съдебна система, капитали. Големите бизнеси гледат техния си бизнес, за да докарват своите печалби. Цялата икономическа обстановка се нормализира, свиква се, че има война и я калкулират", каза Пламен Иванов.

Икономистът очаква много световни компании да отчетат големи печалби през септември.

Гледайте целия разговор във видеото.