България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

1563 деца са родени у нас през 2022 г. след инвитро процедури, отпускат с 4 млн. лв. повече

"Млади момичета, вашето биологично предназначение е да бъдете майки. Не отлагайте", зове д-р Мария Георгиева

18.07.2023 | 08:11 Редактор: Тодор Петров

Четири милиона лева повече са предвидени в Бюджет 2024 за дейности по асистирана репродукция.

"От 1 април 2009 г. цената на една инвитро процедура е 5000 лева и до момента не е актуализирана, въпреки че всички неща в живота се промениха - лекарствата, оборудването и квалификацията на лекарите. От цял свят момичетата и момчета се връщат при нашите специалисти да правят процедури. Тези 20% увеличение на цената на инвитро процедурата - от 5000 ще стане 6000. 20% е разумна граница, ще се справим на този етап", заяви директорът на Центъра на асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването д-р Мария Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

От 2018 г. са променили правилника и финансират 4 инвитро процедури, както и замразяване на яйцеклетки на онкоболни момичета. 4 опита за асистирана репродукция, без значение дали са в една година, до навършване на 43-годишна възраст на момичето, уточни д-р Георгиева.

От думите ѝ в студиото на "България сутрин" стана ясно още, че с малко са се увеличили кандидатите за инвитро процедури у нас. 

"През 2022 г. са финансирани 4774 процедури, което е с 3% увеличение спрямо 2021 г. Миналата година са родени 1563 деца след инвитро процедури. За тях са изплатени 19,086 млн. Опитваме да убедим правителството да бъдат отпуснати повече средства за тази дейност", посочи д-р Мария Георгиева.

Тя апелира към всички млади хора да не бавят процедурите и да търсят специалистите по репродуктивно здраве.

"Млади момичета, вашето биологично предназначение е да бъдете майки. Не отлагайте. 60% от успешните опит са първите опити. Това ясно говори, че възрастта има значение", подчерта д-р Георгиева.

Гостът добави, че НПО-тата популяризират дейността на Центъра на асистирана репродукция. Според директора на Центъра на асистирана репродукция, хората с репродуктивни проблеми у нас не срещат административни пречки, но за тях е трудно да се вземе решение да се тръгне по този път.

"В малкото градче това едва ли не се смята за стигма. Сключваме договори с клиниките по репродуктивна медицина и тази година сме сключили 27 договора за извършване на дейностите, които финансираме. Половината от тези клиники са в София, останалите са в други градове", каза още д-р Георгиева.

Гледайте целия разговор във видеото.